lördag, december 9

Inga skjut här inte

Manligt och kvinnligt? Ta en titt på vårt köksbord efter avslutad måltid. Maken och bonussonen sitter till vänster, jag och bonusdottern till höger. Ser ni någon skillnad? Det gör jag. Jag kan skrika mig hes att stolarna ska skjutas in. Är det så vansinnigt svårt? Ja det är det, för det sker (nästan nästan) aldrig. Ibland får jag utbrott, men oftast orkar jag inte utan skjuter bara in stolhelvetena.Sonen är ju förstås också man.

24 kommentarer:

Översättarhelena sa...

I vår familj är det jag som aldrig skjuter in stolen. Särskilt pinsamt eftersom jag i allt övrigt anses som familjens värsta pedant. Äsch, jag gör ju det bara för att de andra ska få känna sig lite ordentliga nån gång.

Anna igen sa...

Jag är fullständigt med dig. Under alla år med krogjobb var detta något jag ständigt irriterades och fascinerades över, folks oförmåga att skjuta in stolen efter sig... Mest män...

hedgehog-sara sa...

Det handlar även om att sätta in tallriken i diskmaskinen. Och glaset. Och besticket. Eventuellt sopa av sin plats om det ätits något smuligt.

Eller lägga strumpor i tvätten. Det verkar vara valfritt ;)

Om det bara är stolarna - känn dig som en lyllans kvinna ;)

Anna sa...

Hm - och jag tror knappast att du kan förvänta dig nånting annat - har man snopp så är man väl helt inkapabel till att skjuta in stolar helt enkelt. Det har ju säkert ingenting att göra med huruvida man förväntas göra det eller inte eller vilka beteenden man medvetet eller omedvetet förstärker?

Själv tycker jag att det är helt oväsentligt med inskjutna stolar - de ska ju liks dras ut igen när man ska sitta på dem nästa gång. Så verkar min dotter också resonera ungefär hälften av gångerna, medan min man däremot oftast skjuter in sin stol. Se där - det kanske inte hängde på snoppen ändå...

Linda K sa...

översättarhelena: ha ha, slarva där! det som stör mig är att det aaaaldirg koms ihåg fast jag ber om det nästan dagligen :P

anna: och översättarhelena ;)

hedgehog: oh there´s plenty more, my dear. Bara ett eckseempel, hedgehog ;)

anna: jag är fru ordning&reda, glöm inte det. en utdragen stol stör mitt estetiska öga ;)

Hanna sa...

Mitt största irritationsmoment är kalsonger och sockar på golvet b-r-e-d-v-i-d tvättkorgen. Why liksom?

Ann sa...

Igenkänningsfaktorn är STOR!!

Linda K sa...

hanna: därför att män tänker inte snabbaste vägen. "jag ställer glaset här på diskbänken ett par timmar innan jag förflyttar det vidare in i diskmaksinen" :P

ann: japp! :D

Anonym sa...

Själv tänker jag att om vi kvinnor fortsätter att diktera villkoren för hur ett hem ska gestalta sig så kommer aldrig jämlikhet att uppstå.

Malin

Jessica E sa...

Kan bara instämma...Min man häller ut tvätten på golvet framför tvättmaskinen innan han sorterar..Varför inte ta de plagg som ligger överst och lägga in i resp. maskin och fortsätta så tills korgen är tom. Varför lägga in ett moment innan slutmomentet?

Vi har också en debatt om det verkligen är nödvändigt att maken sparar ALLA lappar och kvitton osv i en hög på hallbordet istället för att direkt slänga det som inte ska sparas och sortera in det som ska sparas på sin rätta plats...Det är ju mänskligt möjligt för jag gör ju så...:-D

Linda K sa...

mailin: det handlar väl om att respektera varandra, inte om att styra och ställa. inte från min sida i allafall :)

jessica e: alla sätt är bra utom dom dåliga (kan knappt fatta att jag nyss skrev det där, ber om ursäkt!) :P

Anna sa...

Haha - DET har jag fattat Linda ;) - vad jag inte fattar är din logik. Om anledningen till att din man, bonusson, och son inte ställer in stolarna är för att de just är män - varför fortsätter du då att tjata på dem, det borde ju vara lönlöst, i generna liksom?

Jensa sa...

Jag fattar inte varför man bor ihop överhuvudtaget eftersom vi män och kvinnor är så olika. Bättre att vara särbo och ha fest när man träffas istf detta jobbiga vardagsgnatande. Inte konstigt att hälften av alla äktenskap går i putten...

Linda K sa...

anna: därför att jag är optimist och tror att man kan lära om? ;)

jensa: hellre utdragen stol än ensam! röstar jag :)

Hanna sa...

Genus, genus (är så trött på tjat om att killar missköter sig för att de är killar - tycker vi ska bojkotta sånt och definitivt inte skicka det vidare till nästa generation).

Låter så löjligt, men det ligger ganska mycket i det...

Anna sa...

Puh - du är med andra ord inte fullt så sexistisk som du låter i vissa inlägg. Skönt att höra.

Anonym sa...

En tanke; låt oss strunta i sånt som inte är viktigt o få mer meningsfulla liv?! Jag irriterar mig också på den typen av meningslösa grejor men kan sen iriitera mig på att jag irriterar mig. vilket slös med tid o energi?!

Anna sa...

A, j & M - jag ska genast lägga ner, det här är helt fel forum för en jämställdhetsdiskussion. Däremot håller jag inte med om att det inte är viktigt. Tvärtom. Nu slutar äntligen nobelfesten så jag kan gå och lägga mig! :)

Linda K sa...

alla: oj då, det var inte min tanke att blåsa upp så upprörda känslor. skrev mest om nåt som irriterar mig. jag gör väl saker som maken inte gillar tillbaka, det får han skriva om i sin blogg. Jag är inte det minsta sexistisk heller för den delen. pilutta.

Bling Bling Girl sa...

Ha ha ha ! Japp vissa saker verkar sitta i generna!

Jämställdhet är bra och eftersträvansvärt, men ju längre jag lever så inser jag att vi ÄR olika och det måste vi acceptera och lära oss att leva med. Inom vissa områden är det oacceptabelt att jämställdhet inte råder och inom andra kan man i ”stundens hetta” irritera sig på ”typiskt manligt eller kvinnligt beteende” för att senare skratta åt det.
Linda K: Jag tycker att ditt inlägg var roligt och ser humorn i det!

Linda K sa...

bling bling girl: tack för att du tar mig med en nypa salt, så var det menat :D

Jensa sa...

Linda K : Ensam? Är man väl inte bara för att man inte bor ihop och är särbo? Finns klara fördelar med detta upplägg.

Hanna : Missköter sig? För att man inte skjuter in en stol? Bevara mig och man tar sig för pannan! Öägg energin på att få alla män som skjuter på varandra i t ex Irak att inte "missköta" sig i stället! Men det blir väl för jobbigt, mycket enklare att hacka på "världens mest jämställda man" - den svenske mannen.

Linda K sa...

jensa: smaken är som baken, jag skriver om vad JAG föredrar :)

Lassepasse sa...

En vacker dag kommer du komma till insikt eftersom ingenting är för evigt!