onsdag, april 18

Eru dum eller?

Satt och läste ett häfte från Poppius på bussen till jobbet. Bland annat om att använda eller inte använda svåra ord när man skriver för andra. Och så kom det en lista med exempel på ord som vuxna svenskar inte greppar. Här är dom jag lite skämsigt erkänner att jag inte till fullo kunde förklara. Man hör dom då och då, men vad betyder dom? Jag använder dom aldrig. Bibliotekarien i mig slog naturligtvis upp orden så fort jag kom till jobbet.

  • förrättning - göromål, tjänsteärende
  • rekvirera - beställa, skicka efter
  • uppbörd - skatter, avgifter och andra inkomster som en myndighet mottar för statens räkning och som överförs till respektive inkomsttitel på statsbudgetens inkomstsida. Dessa medel får myndigheten således inte disponera i sin verksamhet utan de används till att täcka statens utgifter. Uppbörden redovisas i ett särskilt avsnitt i resultaträkningen för att inte blandas samman med myndighetens egen verksamhetvederhäftig - pålitlig. Ahhhh vilken underbar förklaring, nu ser jag ljuset!
  • vederhäftig - pålitlig

Enligt den här undersökningen visste inte 70% vad fysisk person betyder. 73% kunde inte förklara ordet transaktion. Så jag är ju inte ensam med min dumhet.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, nu känner jag mig jättesmart när uppbörd var det enda jag inte kunde förklara;-) (och fortfarande inte kan förklara trots "klargörandet" i lexikonet...que?!)

Linda K sa...

linda. klok som en bok :D

Anonym sa...

Rekvirera var det enda ord jag använder mig av, dagligen i jobbet. Vederhäftig trodde jag betydde något annat, inte pålitlig.

Cecilia sa...

Kan väl inte säga att jag hade någon större förståelse för något av orden... Men vederhäftig måste jag börja använda, det låter kul att säga :)

Minna sa...

Rekvirera används på mitt jobb. Man skickar sk. rekvisitioner!!!
Den en beställning...Zzzz.

Vederhäftig... det trodde jag var nåt negativt...

Minna sa...

Ps. är jag och Sophie samma person?

Anonym sa...

Jag är ekonom..... använder uppbörd, rekvisition, förrättning samt fysisk person i jobbet. Sedan visste jag faktiskt vad vederhäftig betyder. Transaktioner gör jag dagarna lång.... Är jag smart nu då?? :)

Hade dock inte kunnat förklara med så många ord vad uppbörd är - men jag gör ju uppbördsdeklarationer till staten så innebörden vet man ju :)

Linda K sa...

sophie; jag använder bara lätta ord verkar det som :P

cecilia: så vederhäftig ni ser ut idag :D

minna: det kan bara du och sophie svara på! :D

annica: ursäkta mig när jag gäspar åt alla dom orden ;D

Anonym sa...

Hahahaha - jag inte bara gäspar över orden. Jag somnar på riktigt rätt över skrivbordet *znnnnnnnnnnnark*. Vete fan hur jag halkade in på den här banan.... jag vill ju bli undersökande journalist!

Linda K sa...

annicab: undersök på du och journalistblogga! :D

Anonym sa...

vederhäftig var de ända ord jag kunde :-)

Sandra

Linda K sa...

sandra: det är ett sånt ord jag hört hitan och ditan men fakiskt aldrig fattat. man använder det ju inte?

Anonym sa...

Man kan undra vart de samplat undersökningen om bara en av fyra kunde förklara ordet transaktion? Sturekompaniet 04:30?

Linda K sa...

dtk: näru det var nog en rätt seriös undersökning. ibland blir man förvånad!