torsdag, december 1

Deep thoughts by Linda K

Ibland på möten blir jag helt enkelt tvungen att skriva ner vad folk säger. När dom slänger ur sig vad som skulle kunna vara ett ordspråk men egentligen inte alls är det. Till exempel:

"Vi har ju alla olika sätt att äta elefanten på."

Vadå äta elefant? Kan någon upplysa mig om vad det innbär? Om han menar att alla gör saker på olika sätt är det väl ändå onödigt att dra in "elefant" i sammanhanget. Det konstiga/komiska är att när personen sa det på ett möte nickade alla andra allvarligt instämmande. Finns det någon betydelse i ordet elefant som alla är införstådda i utom jag?

Nä nu ska jag gå och dricka en kopp elefant till morgonfikat. Typ.

UPDATE: Jag har blivit upplyst! "När ett problem är för stort och förefaller olösligt så glöm inte att man kan äta upp en elefant bara man skär den i tillräckligt små bitar." Tack, Helena. Dessutom kom kollegorna med detta:

"Sila mygg och svälja kameler"

Alltså att man kan vara petig när det gäller små detaljer medn låter stora saker gå en förbi. Någon annan som vill tillföra något konstigt talessätt om djur, insekter eller vad som helst?

UPDATE II: Att höra något direkt ur hästens mun: att ha fått information direkt från källan och inte på omvägar. Tack för bidraget, Polly!

UPDATE III: Och så från Bibeln. Det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike. Tack för det, anonym. Men vad menas då?

UPDATE IV: Upplysta personer har upplyst mig om ordspråket ovan: att människor med stora tillgångar ofta inte lever så gott och fint som de borde (typ delar med sig, är storsinta och snälla åt de som har mindre etc..) Tack U och Stina!

UPDATE V: HI HI HIII, jag fnissar denna fredagseftermiddag efter att ha läst Marias bidrag: Nu sitter apan på din axel. Tolkning: nu är problemet ditt att lösa.

11 kommentarer:

Anonym sa...

*fnissar* Ibland undrar man faktiskt... Om personen som säger konstiga saker har tillräkligt stor auktoritet så kan de komma undan med vad som helst utan att någon ens funderar.

Anonym sa...

En tidigare arbetskamrat sa en morgon till fikat--"om man är en sann kristen och lever efter koranen" !!!???
Dessvärre var det inte ens ett försök att vara lustig. En gång när han höll en föreläsning sa samma person "så att säga" minst 60 ggr på en halvtimme...
Ingrid

Anonym sa...

Ett uttryck som jag faktiskt hör emellanåt och som jag verkligen inte fattar hur det uppkommit men tycker låter så himla festligt är när folk säger att man har

"hör det direkt ur hästens mun"!!!

Låter helt galet, men jag tror att det betyder något i stil med att man har fått information ur källan och inte via omvägar.

Men hur man fick in hästen kan jag inte fatta. :)


Polly

Linda K sa...

agneta: visst är det så :)

ingrid: när nån upprepar sig sådär med ett uttryck hör man till slut bara det. Man kan ju roa sig med att räkna ;)

lena: man borde säga ifrån oftare när man inte fattar (inte bara när det gäller konstiga ordspråk utan generellt). Jag är jättedålig på sånt. Men ofta är det nog så att det är fler som undrar över samma sak fast ingen kommer sig för med att fråga. Dumt! Ska börja fråga mera!

polly: jag för hästen till min lista! :)

Anonym sa...

Det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike. Bibeln.

Anonym sa...

det menas väl att människor med stora tillgångar ofta inte lever så gott och fint som de borde (typ delar med sig, är storsinta och snälla åt de som har mindre etc..)

Linda K sa...

anonymous: Tack för upplysningen :)

Linda K sa...

stina: tack och bock!

Maria sa...

En tidigare ekonomichef hos oss brukade säga "nu sitter apan på din axel". Det betydde väl ungefär att nu är det här problemet ditt att lösa. Har aldrig hört det någon annanstans.

Linda K sa...

maria: HAHAHHAHAHAHHAH guu vad roligt! Det ska jag börja använda :D

Anonym sa...

Angående kamelen och nålsögat så är kamelen i detta fall inte ett djur, utan ett tjockt rep. Kanske lite mer logiskt varför man ska dra ett rep genom ett nålsöga än en hel kamel... :)