onsdag, september 19

Vad vill Lisa ha?

Just ja, sonen ska på kalas i helgen. Vad köper man för present till en treårstjej? Jag är så inkörd på bilar och sånt.

37 kommentarer:

Sus sa...

Tjejer gillar att mål, smycken men framför allt de vill vara prinsessor så något man kan "klä ut sig till" är mycket bra.

Anonym sa...

Jag hade 4årskalas för min dotter i helgen. Den som hon önskade sig var, rosa, rosa, Barbie, rosa, klänning, rosa prinsessa. *suck*

Linda K sa...

sus och mia: mina fördomar besannas alltså? tack :)

Anonym sa...

Jag hade samma problem förra veckan. Vad köpa till en treårig tjej. Själv ahr jag en treårig kille. Svårt. Jag höll för öronen för allt vad genusperspektiv heter och köpte en Barbie. Tydligen kan flickor ha måååånga sådana och flickan blev jätteglad. Trots att hon redan hade typ 10 st. Annars kanske du skall göra föräldrarna förtvivlade och köpa play-doh istället? Och lite verktyg till det? Könsneutralt och barn brukar ju älska det?

Linda K sa...

hanna: ja det är ju det där vill-man-ha-det-i-sitt-eget-hem`? ;) tack för tips!

Anonym sa...

Hej!
Kul blogg du har.
Köp modellera till födelsedagsbarnet, det gillade alla mina barn i den åldern! Lycka till.

Anonym sa...

Hi, hi läste just att du redan fått tipset. Då tillägger jag bara att om man inte står ut med lite modellerekladd -hur står man då ut med själva barnet;D

Linda K sa...

raja: tackar :) uuuiii det skulle jag inte vilja att sonen fick! i soffan, på golvet, i håret... ;)

Sunflower sa...

Det funnkar även ngt i pärlväg, alltså pärlplattor. Finns på leksaksaffärer sådana där sätt med pärlor och plattor och tjofsan och tjafsan. :) Eller en docka, barbiedocka. :) Vår 5 åring önskar sig bilbaka och favoritfärgen är rosa. Det du! :)

Anonym sa...

Jag brukar köpa en fin väska, rosa, glittrig, prinsess typ, och fylla den med en massa roliga saker. Halsband, pennor, fina sudd etc. Brukar vara väldigt uppskattat :)

Anonym sa...

Jag brukade försöka att inte köpa böcker för jag tänkte att det skulle vara så typiskt att en biblo köpte böcker men sedan insåg jag att böcker nästan aldrig fanns på presentborden. Så mitt förslag blir en bok. Det kanske inte är det de hurrar mest över bland allt glitter och andra coolheter men det är viktigt och jag tror många gillar böcker!

Linda K sa...

raja: ha ha ha, jag tycker det är en enorm skillnad på min son och modelllera ;)

sunflower: mmm det får väl bli nåt sånt :)

hedgehog: cool! :D

linda g: mmm det funkar ju alltid. svårt bara att veta vad dom redan har hemma. men så är det ju med allt i och för sig.

Anonym sa...

de bästa tuschpennorna från berol såklart! alla barn bör ha!

play do är ju också toppen (min dotter fick när hon var 1½ redan, det kladdar ytterst lite/ingenting skulle jag säga.)

vi gav bort teaterbiljetter till tittut nyligen, också uppskattat.

Anonym sa...

Min systers lilla 3-åriga tjej fick en radiostyrd bil i julklapp! Hon älskade den (fast vi kanske skulle väntat tills hon var lite äldre)!!

Anonym sa...

Jag tänkte säga pussel men nu känner jag mig som 100 år...eh.

Glamourbibliotekaren sa...

BØKER!! og gjerne noe kult fra Designtorget.

Anonym sa...

anna krimskrams - pussel (gärna alfabet) är toppen till 3-åringar och även memory med favoritfiguren (molly, pippi etc).

Linda K sa...

anna. smartigt! tack :)

jossan: cool, rätta takter!

anna krimskrams: inte alls, det tror jag är den ultimata unisexpresenten. sonen älskar pussel :)

glamourbibliotekaren: mmm, sånt uppskattar kanske föräldrarna mer? ;)

Anonym sa...

Min 3-åring älskar Dora & Boots, annars är det bilar, mopeder, lastbilar, motorcyklar, båtar (maken designar sånt), böcker och pussel. Hon har aldrig tyckt dockor eller "tjejlekar" varit så värst intressanta. Dilemmat är ju att när det vankas kalas så kommer föräldrarna med döttrar med könsneutrala presenter medan de som bara har grabbar ofta ser chansen att köpa något flickigt.

Översättarhelena sa...

Åh, jag minns när min minsting var i den åldern! Hon älskade allt som var guldfärgat. Jag köpte guldtyg och sydde en lång cape till henne, fodrad med lila sammet och med fastsydda "diamanter" här och där. Ambitiöst, va! Men denna cape gjorde sen mycket lång och trogen tjänst i utklädningslådan i åratal och var nog en av de bästa presenterna någonsin. Min lilla brorsdotter fick guldskor i present av oss senast (från H&M). Kräver inte lika stor arbetsinsats men blev också oerhört uppskattade!

Linda K sa...

cosmopolit: inte lätt det där. man skulle ha en av varje :)

översättarhelena: guld är ju förträffligt, älskar jag också :D

Anonym sa...

Jag som har 2 killar har också stått i din situation. Könsneutrala leksaker (om du nu vill ha det) finns det ju egentligen gott om. Spel, böcker, målargrejer, pärlplator+pärlor, kaplastavar (finns modell större på Panduro).
Ett tips är också en figur som heter "FIFFI" ("Fiffis fröhus" på tv) som är jättepoppis bland tjejer. Fiffigrejer har alla störe leksaksaffärer.
Annars brukar presenter från Indiska vara uppskattat bland småtjejer. Glitteraskar, gulliga barnsmycken och annat. :)

Linda K sa...

cicci: indiska är ju bra! tack för alla tips :)

Anonym sa...

Och lego är superkul!!

Anonym sa...

Men seriously, är det ingen av er som kan göra en liten insats för att inte ge små barn presenter som ytterligare cementerar de sociala könsrollerna? Tipsen handlar ju nästan uteslutande om glitter, rosa och ludd. Är ni helt omedvetna eller bara för lata för att tänka utanför ramarna. Treåringar gillar allt de får, alla leksaker, varför då inte passa på att tänka outside the box?

Unknown sa...

IKEA har ett stafli med målarrulle och grafittavla(heter det så? Svarta tavlan hette det när jag var liten)

Annars funkar en fin väska bra. Gå på Krabat och kolla. Men snälla, ingen Rosa.

Anonym sa...

Måste hålla med Nina där. Tjejleksaker är traditionellt omvårnadskrävande och passiva medan grabbprylar är aktiva och konstruktiva alternativt demolerande vad lär det barnen? Tjejer ska förhålla sig passiva medan grabar gör/tar för sig.

Linda K sa...

hanna: lego funkar!

nina: jag orkar inte ge mig in i en könsdiskussion. om småtjejer gillar rosa och vill ha det, fine. men visst, unisexgrejer funkar väl lika bra.

jan: ja dom ser kul ut, men det känns lite ambitiöst att komma med när det är en dagiskompis som fyller år. fast sonen själv skulle nog gärna ha ett sånt!

cosmopolit: som sagt, jag orkar inte riktigt ta den diskussionen. jag fattar tänket, men det gäller bara en födelsedagspresent.

Anonym sa...

Varför skulle treåriga tjejer gilla rosa mer än blått? Det är väl okej att vara tjej och gilla rosa, det som inte är okej är väl att det förutsätts och förbestäms att man ska gilla rosa och glitter bara för att man är tjej. Och vadå unisex? Min poäng är väl att när man bara är tre så är allt unisex, och då borde man kanske passa på att köpa könsrollsöverskridande leksaker, så att barn iaf får en chans att själva bestämma om de gillar rosa eller blå, bilar eller barbie.

Anonym sa...

Javisst är det "bara" en födelsedagspresent, men om hon inte uttryckligen önskar sig en barbie behöver du väl inte upprätthålla könsnormerna? Det är ju när att man gör det på automatik och inte när det efterfrågas som det blir ett problem.

Min treåriga tjej leker helst med bollar, bilar, väskor, plastgrönsaker, duplo, briotåg och plastdjur. Hon älskar böcker och att måla, klippa och klistra.
Precis som de flesta barn med andra ord.

Linda K sa...

nina och ml: vet ni, jag är ingen könsrollstjej. jag frågade vad småtjejer gillar. om jag köper rosa eller blått spelar ingen som helst roll, inte för mig och inte för födelsedagsbarnet heller antagligen. ibland tycker jag att det överreageras på sånt här, allt är orättvist och kvinnoförnedrande och mansdominerat. Jag låter det stanna vid vad det är, en liten tjej som ska få nåt kul när hon fyller år. men tack för era synpunkter!

Anonym sa...

Spel, böcker (gärna sådan med olika tempo på berättelserna/sångerna) och pussel. Och Nalle Puh grejjer är ju fina och uppskattade av både tjejer och killar tex: Nalle Puh: Din egen bio http://bokia.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=8763701081
Eller varför inte en dvd-film? En disney klassiker eller senaste kanske? Och kvittot så att den kan bytas om den redan finns i samlingen :-)

Linda K sa...

nattvinge: prima, tack för tips! :)

Anonym sa...

Jag skrev faktiskt inte ett ord om att allt är orättvist och kvinnoförnedrande och mansdominerat. Jag skrev en lång radda med saker som min treåring tycker om, men mina tips är tydligen inte lika mycket värda som nattvinges.

Linda K sa...

ml: nä det var inte menat som en anklagelse. Jag tackade för dina synpunkter. och tack för dina tips också, hoppas det känns bättre nu.

Anonym sa...

eeeeeeeeeeeeh......... köp bilar och sånt!!!!!!! hallå världen???? Adjö!

Linda K sa...

anonym: blev lite mycket igår, eller?