torsdag, december 28

Råd

Jag har några klädbryderier och undrar om någon vänlig själ kan tipsa mig om följande?
  1. Jag har en skepparjacka i lite udda blå färg som jag inte är helt nöjd med. Skulle vilja ha den svart. Den består av 68% ull och 32% viskos. Kan man färga den med lyckat resultat? Någon med erfarenheter?
  2. Är det möjligt att krympa en t-shirt ganska rejält, så att den blir mer top-liknande? 90 grader, eller?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Skepparkavajen: Siden det er såpass mye ull vil den sannsynligvis ta en del farge (men regn med at ev. synlige sting vil forbli blå). Hva står i vaskeanvisningen? Vet at tekstilfarger kan brukes ned til 40 grader men kanskje det er best å høre med et renseri (kemtvätt)? Vet ikke hvor "fin" jakken er, men er den i bra kvalitet kan det kanskje lønne seg å satse en slant på å farge den profesjonelt hvis de utfører slikt? De kan kanskje uansett gi råd ang. hvordan du bør gå frem og om det lar seg gjøre.

T-shirt: Min erfaring med krymping v/for høy temperatur er at plagget ikke krymper jevnt over det hele men blir f.eks alt for trangt over skuldre mens selve "plaggkroppen" ikke "følger etter"...

Uansett: Lykke til med prosjektene, vi får vel vite resultatet??

myrkyr sa...

Om du vill ha ett lyckat resultat med t-shirten är nog enda alternativet att sprätta upp den i sömmarna och sy in. Om den alls krymper i 90 grader kommer den likväl bli helt oformlig.

Anonym sa...

Man kan handfärga ullplagg med Nitor Allfärg. Jag färgade en tjock ulltröja med sån färg för många år sen. Resultatet blev bra, men det var ganska bökigt. Och precis som Merete säger så får man räkna med att sömmarna inte blir färgade.

Minna sa...

Äh! Köp nytt!

;)

Linda K sa...

alla: tack för tips! kanske lite komplicerat det där med skepparjackan... får se vad det blir. t-shirten får jag sy in! Jag kramar er! :)

Anonym sa...

jag har sytt in många t-shirts och så här har jag gjort. klipp loss ärmarna, "öppna" dem och måtta efter några som är lagoma. öppna sidsömmarna på tröjan, kapa bort önskad mängd i sidan, sy på ärmarna på axeln och sy sist ihop sidsömmarna. lycka till!

Linda K sa...

annaisa: tack snälla det ska jag nog fösöka mig på! :)