tisdag, januari 22

Heaven is a place on earth

Sonen läser om Big Bang och rymden i skolan. Mycket spännande. Ämnet är inte direkt dagsaktuellt för mig, så vi har riktigt kul under läxläsningen. För att inte tala om de ändlösa diskussionerna vid middagsbordet om vad som kommer efter rymden för den måste ju ta slut nångång...! (Dottern hävdar att efter rymden kommer Pippi Långstrump och ja, varför inte?)

Jag har kollat på den här fina affischen från Caro-lines flera gånger, och nu känns den så högaktuell att jag slog till på en till sonen.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Jo.. Alltså.. Först måste man fråga sig- vilken rymd (Med rymd antar jag att det är universum, som menas)- Det finns ju några paralella (åtminstone matematiskt och teoretiskt)

Men svaret på frågan om det tar slut- är enkelt- Nej!! Universum är oändligt, och tar inte slut, tvärtom så expanderar det hela tiden. Det blir bara större! Oändligt stort, och ännu större hela tiden. Andromedagalaxen ligger en miljon ljusår bort- alltså så långt bort att det tar ljuset en miljon år att komma hit, och ljuset färdas 299 792 458 meter på en sekund. alltså 299 792 458 gånger antalet sekunder på en miljon år. Så långt är det till vår närmaste granne ute i rymden.

/ C.

Unknown sa...

men om det hela tiden blir större måste det ju finnas något för rymden att växa mot. vad är det som lämnar plats för den växande rymden?

Anonym sa...

Ja, alltså.. Ett universum består av Rum, tid och materia. Innan universums uppkomst, var allting väldigt tätt, väldigt sammanpackat- man pratar om Planckvolym- Tusen miljarder galaxer i en volym av ungefär en neutron. Utanför detta finns ingenting, och det är ingenting som ger plats åt universum, som består av rum, tid och materia. För övrigt hade jag fel om Andromedagalaxen, den ligger 2,2 miljoner ljusår bort.. Big Bang, ligger 13,7 miljarder ljusår bort/Bakåt i tiden.

/ C.

Unknown sa...

men det där ingenting, det måste ju vara någonting...

Anonym sa...

Nej, det är ingenting- Ingenting alls. Ingen rumtid, ingen materia- inte ens ett vaccum- bara ingenting. Mellan vår rymd, och nästa rymd, där rymderna består av Rum, tid och materia, finns ingenting. Ingenting alls. Det har kanske funnits något där, men den otroliga dragsningskraften kring en händelsehorisont, drar till sig allting, och kvar blir ingenting- tills för mycket kommit in i planckvolymen, och ekvationen brister, och vi får en big bang, och ett nytt universum skapas- som expanderar och fyller ut tomrummet, som inte består av något alls.

Sedan kan man leka med matematik och få olika universum att slingra sig runt varandra, trycka bort varandra och sådant kul, men det är på en teoretiskt fysisk nivå. Hur t.ex ett universum med större densitet tränger undan ett annat, och liknande.

/ C.

Editor sa...

Kul att du gillar den. Hoppas sonen också gör det. Min son ha den på sitt rum.

Och förresten, "C" - det heter "universa" i plural ;)

Anonym sa...

Jo, det stämmer, men jag tycker det låter så fånigt.

Förresten, visst heter det "Har" och inte "Ha"??

;-)

/ C.