tisdag, maj 20

Varför inte light?

Så fort jag nämner lightsaft eller annan lättprodukt får jag bannor. Inte alls bra, inte nyttigt utan tvärtom. Men hur då? Jag kan för mitt liv inte gå tillbaka till vanlig läsk, smakar s.k.i.t. ju.

Jag äter lättyoughurt.
Jag väljer den lightaste creme fraichen.
Jag äter lightchips!

Förklara, är det så farligt?

Samtidigt undrar jag, när det står 33 procent less fat på en lightprodukt, less än vad?

41 kommentarer:

Sophie sa...

vid icke överdriven konsumtion, lär det knappast spela någon roll om det är light eller inte. välja det godaste låter helt rätt :)

Anonym sa...

Jag undviker lightprodukter där man försökt ersätta socker nu (för att jag är gravid och jag har fått för mig att bebisen inte vill ha aspartam) men i vanliga fall är jag som du. Ju lightare desto bättre! Och man hör ju skräckhistorier om aspartam och sukralos med jämna mellanrum och det köper jag. Men jag fattar inte varför det skulle vara sämre att dricka minimjölk än röd mjölk (mer än om man råkar gilla fet mjölk) eller att använda matlagningsgrädde istället för vispgrädde.

Så stå på dig och ät vad du vill, tycker jag som inte kan någonting om detta!

Anonym sa...

lättyoghurt = mindre fett = helt okej.

Lightläsk = sötningsmedel = inte okej.

Jag lever i tron att mänskligheten kommer att få ångra det där med sötningsmedel. Visste du att det många gånger går rakt genom kroppen och ut i naturen? Och om det inte gör det, vem vet vad det gör med våra kroppar?
Nej, hellre naturligt socker än kemikalier.

Ingela sa...

I vissa produkter har man tagit bort fettet för att istället tillsätta mer socker (för smakens skull) Men jag tror att tillverkarna har börjat hörsamma konsumenternas önskan om mindre socker så de flesta produkter blir bättre och bättre =mindre fett och mindre socker. Vad gäller lightsaft/lightläsk så säger en del att sötningsmedel inte är bra för kroppen, att det t.ex. skulle lura kroppen att utsöndra mer insulin osv (=man kan bli tjock) Vissa blir mer sötsugna av sötningsmedel (jag t.ex.)och vissa tål inte det helt enkelt inte, får huvudvärk osv. Jag tror mer på att dra ner på söt mat överhuvudtaget och minimera intaget av artificella ämnen(aspartam osv). Om jag skulle äta sötningsmedel så väljer jag sukralos som är utvunnet ur vanligt socker. Dock har det enligt vissa studier en negativ miljöpåverkan.
En intressant länk ang lightprddukter (främst lightyogurt):http://overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns?lngItemID=1077&strView=show&intQuestionID=44220

Ingela sa...

Glömde skriva att jag tror att "x % less fat" står i proportion till vad originalprodukten innehåller. Kolla och jämför light creme fraichen med original creme fraichen när du handlar nästa gång :-)

Anonym sa...

Jag kör på turkisk fetyogurt, riktigt smör och saft med socker. :)

Unknown sa...

Jag tror att det är första gången som jag kommenterar så jag ska väl slänga med lite beröm för bloggen i det här inlägget med; bra blogg! :) Sötningsmedel i lightprodukter brukar vanligtvis vara antingen aspartam eller sukralos, när aspartam bryts ner i kroppen blir det till metanol eller som det också heter; träsprit.Inte så trevligt att halsa träsprit kanske? Hörde dessutom på en föreläsning en gång att amerikanarna använde aspartam som kemiskt stridsmedel under andra världskriget dessutom..

Anonym sa...

Det känns så skumt att sätta i sig konstgjorda grejer, få skulle ju få för sig att äta bomull men det är ju också fibrer... Jag förvånas dagligen att så många kan tänka sig att äta suspekta, konstgjorda saker utan att reflektera vad det faktiskt är.

Jag blir helt avskräckt när jag läser innehållsförteckningen:

Fun Light innehåller, förutom vatten:
E 950 (acesulfam K) - sötningsmedel
E 951 (aspartam) - sötningsmedel
Aromer
E 104 (kinolingult) - syntetiskt färgämne
E 161b (lutein) - gult färgämne, framställs ur växter
E 202 (kaliumsorbat) - konserveringsmedel
E 296 (äppelsyra) - reglerar surhet
E 300 (askorbinsyra) - antioxidationsmedel
E 331 (natriumcitrater) - reglerar surhet
E 414 (gummi arabicum) - förtjockningsmedel
E 415 (xantangummi) - förtjockningsmedel
E 445 (glycerolestrar av trähartser) - stabiliseringsmedel

Anonym sa...

Hej hopp!
Light- och lättprodukter är verkligen inte farligt, det tycker iallafall inte jag som är dietist :). I lättyoghurt, lättmjölk, lättcrèmefraiche är det mindre mättat fett, den fettsort som inte är så hälsosam för hjärta-kärl. Men alla nyttigheter som finns i mjölken - kalcium m.m. - finns kvar och det är inga konstiga tillsatser. Och sötningsmedel är helt OK om man vill äta mindre socker. Det påverkar varken insulinet eller vikten. Såna luddiga märkningar typ 33% less fat kommer förresten snart att förbjudas, lite inside information :)

Anonym sa...

Hejsan!
Jag äter så nära källan som möjligt! Ofta när producenter tar bort fett ur produkter försvinner mycket av smaken, för att kompensera detta tillsätts andra preparat typ smakförstärkare som jag verkligen försöker undvika!!! Ja hur mycket hallon innehåller fun light?? Tror inte att det är bra att få i sig massa kemikalier och onaturliga ämmnen, kroppen vetr ju inte vad det är så självklart kan det påverka oss negativt! Tack för en mycket trevlig blogg!

Anonym sa...

Hej Linda. Jag vill rekommendera "Den hemlige kocken" am Mats-Erik Nilsson. ISBN 9170373159

Anonym sa...

Fast Linda, som är dietist:
Modifierad stärkelse är en käck produkt som även används inom pappersindustrin för bestrykning. Stärkelsen är ofta modifierad på kemisk väg. Bara ordet modifierad borde ju få vilken människa som helst att reagera.

Karragenan är ett förtjockningsmedel som utvinns ur rödalg.

Jag personligen tycker det känns bättre att äta en mindre mängd av omodifierade produkter än att äta lightprodukter vars innehåll vi ännu ej känner till effekterna av. Var och en gör ju som man själv vill dock.

Anonym sa...

Modifierad stärkelse och karragenan är båda vanliga ingredienser i lightprodukter glömde jag att säga.

Anonym sa...

Kan bara hålla med majoriteten ovanför: Jag äter hellre naturliga saker och saker sötade med socker då och då än sätter i mig konstgjorda produkter varje dag. Men så är jag agronom och hade en farfar som var lantbrukare dvs vi drack spenvarm, opastöriserad, ohomogeniserad, fet mjölk varje dag på somrarna :-) Jag har idag ett BMI på 20 så jag är ingen blobb för det :-D

Spiro sa...

Själv så kan jag inte äta light-produkter för att jag tycker de smakar s.k.i.t... Men men, är man uppväxt på 4%-ig opastöriserad mjölk så är man! %o)

Linda K sa...

alla: jag hör er. skäms en gnutta för att jag inte tänker på vad jag stoppar i mig. samtidigt som jag tror/hoppas att det inte är så farligt ändå. det är inte så att jag häller i mig light, men det förekommer. och ett glas lightsaft kommer att fortsätta slinka ner ibland.

ni som inte kommenterat förut - vad kul! nu är ni fast och måste fortsätta :D

Anonym sa...

Häller också i mig hur mycket light-grejer som helst, finns säkert annat som är farligare! Kul blogg som jag surfade in på från miasshopping!

Anonym sa...

Alltså, jag tror att aspartam är livsfarligt! Skulle aldrig i mitt liv sätta i mig det, och då är inte jag något "äta nyttigt-frek" alls :)
Jag har väldigt svårt att förstå att ex. dietister tycker att det är OK. Men jag undrar: ex. lättyoghurt vad har man ersatt fettet med? Jag menar man kan väl inte bara ta bort det och inte ha i något annat, eller?
/Jenny

Linda K sa...

amy: mm vdet blir lätt så... välkommen :)

Anonym sa...

Hej igen! Brinner verkligen för detta ämne och måste tillägga att margarin är ju en konstig och läskig produkt! Hur försvinner smaken och färgen från rapsoljan tex? (Kallpressad rapsolja har både mycket färg och smak) Hur går det från flytande till fast form? Har själv slutat använda margarin och typ Lätta, bara bregott och äkta smör används här (i små mängder). Tipsar också om boken "den hemlige kocken" och sidan www.utbildningscenter.se om någon vill veta mer och svaren på mina frågor!!! Ha´t gott!!!

Linda K sa...

sofia: du låter som en expert på ämnet! :)

Anonym sa...

men om nu aspartam är så farligt, varför finns det i endel mediciner? i den medicin jag äter finns det 1 mg aspartam och jag äter den varje dag.

Nannis sa...

Aspartam används som myrgift! Vi använder bland annat Canderel (som innehåller aspartam) i trädgårn. :) Det vill jag INTE ha i mig.

Nannis sa...

Jag måste rätta mig själv; aspartam är FRAMSTÄLLT för utrotning av myror. Sambon rättade mig. :)

Anonym sa...

Aspartam används i pencillin för att ge en bättre smak. Socker används inte för att diabetiker ska kunna använda pencillinet. det är väl den enda gången det är ok att äta sötningsmedel om man inte är just diabetiker. Och Linda du ger väl inte dina barn fun light hoppas jag... fyyyy och usch för sånt. kram kram

Anonym sa...

Oj. Så här mitt i natten måste jag bara säga att lättprodukter med mindre fett är att föredra men skall inte förväxlas med att produkter med sötningsmedel(light) är OK för alla. Specillt inte för barn. Är man diabetiker har man inget val dock. Tycker man inte om mycket sockar kan man ju köpa produkter som är lättsockrade. Bättre med vanligt socker än sötningsmedel pga av sötsug, törst o hungerkänslor ökar av sötningsmedel. Kroppen får inte den energi kick den behöver/vill ha. Finns massor att läsa om detta på olika vetenskapliga sidor.
God natt!

Anonym sa...

Ofta fick jag höra att man blir dum av light produkter som innehåller aspartam, men jag tänkte som du.. hur farligt kan det vara? Fick en pedagogisk förklaring en gång! :) När du t ex lär dig att cykla förbinds två grejer i hjärnan (minns inte vad de heter) och det skapas en liten liten väg mellan dessa. När du övar och cyklar mera producerar kroppen ett FETT som gör att vägen blir större och större. Tillslut är det en motorväg och du är jätteduktig på att cykla. Aspartam hämmar kroppens produktion av det fettet som gör att den lilla vägen i hjärnan kan bli en motorväg....

Anonym sa...

Näe, fy, lightläsk och funlight kommer inte ner i min mage iaf. Smakar riktigt äckligt. Blir en konstig bismak tycker jag, och släcker törsten dåligt. Jag vill typ dricka ett glas vatten efter jag druckit lightdryck. Känns som att drycken har mist sin funktion då på nåt sätt ;)

Åretruntparadiset sa...

Personligen har jag dragit ned på mängen livsmedel med konstiga tillsatser så mycket jag kan. Det känns liksom inte bra när man upptäcker att den där Extra lätt creme fraichen från Arla förutom grädden och det där den "ska" innehålla också innehåller stabiliseringsmedel, modifierad stärkelse och mjölkprotein.

Boken Den hemlige kocken har givit mig avsmak för en hel radda livsmedel.

Det finns knappt kyckling att köpa längre utan att den innehåller glukoslösning insprutat (socker!) för att inte tala om bacon som är fullt av smakförstärkare. Usch!

Linda K sa...

alla: oj nu känns det som att jag ska skrumpna och dö närsomhelst... shame on me :(

Petra sa...

Sedan så finns det ju sådana som har diabetes, som jag, och som därför inte har något val om man vill dricka något annat än vatten och mjölk (usch). Jag väljer att tro på livsmedelsverket i stället för rykten. http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=11372&epslanguage=SV

Var dags glimtarn sa...

I dryck inte ok, i mat mer ok. Om du googlar på dryck och sötningsmedel finns massor med vettig info. Sen tror jag på att läsa Petras tips :)

Sunflower sa...

Vi använder inget light, förutom creme fraiche (för min del av ingen annan anledning än att den känns godare i smaken) och mellanmjölk. Hemma bor det en väldigt kunnig inom ämnet, så jag förlitar mig på hans kunskaper. I mitt hemland har det aldrig funnits några light produkter, och inga yoghurtar med olika smak och fil, och så vidare. Man använde rätt mycket fett, smör, och inte var vi överviktiga. Äkta vara i lagom mängder! Vatten är gott. :)

Linda K sa...

alla: hear hear!

Anonym sa...

Det jag fascineras över är att barnmat är osockrad men att övrig mat och dryck ska vara sockrad. Exempelvis Sempers hallondryck smakar verkligen hallon vilket är mer än jag kan säga om vissa safter.

I övrigt tycker jag att det är synd att Fun ligth är just en ligthprodukt; de har många spännande smaker.

Linda K sa...

mari: jag kan inte låta bli fun light, den är mumma!

Anonym sa...

Lästips, förklaringar och mycket mer:
http://johannaskost.blogspot.com/

Anonym sa...

De sötningsmedel som finns ute på marknaden är inte farliga i de mängder som människor vanligtvis intar dem! Däremot bör man av miljömässiga skäl definitivt undvika sukralos, stor miljöbov

Sara (snart leg. dietist)

Linda K sa...

nilla: tack :)

sara: ok!

Anonym sa...

Fun light är väl inte till för att dricka, här finns bevis för varför den inte skall drickas...
http://www.lipidus.org/node/1715

Lightprodukter i mejeridisken är inget att hänga i granen heller. Vem vill äta lättmargaringer, minimat och dyligt fullproppade med tillsatser för att det skall vara krämiga och mgoda...när man kan köpa naturligt smör och riktig grädde. Det blir man mätt och glad av till skillnad från "mini"

Anonym sa...

Jag har haft problem med myror i flera år, jag har provat allt på marknaden men mina myror måste vara odödliga.
Till slut tog jag till den slutgiltiga lösningen - internet!
På många sidor precis som den här såg jag att fun light outspädd skulle vara den ultimata lösningen.
Glad i hågen åkte jag direkt till ica-maxi och införskaffade 750ml fun light och en blom spruta.
Jag sprejade hela golvet hema, samt alla möbler och väggar, (0,5dl skulle ju enligt uppgift räcka), men jag tog det säkra för det osäkra och tömde hela flaskan.
För att vara helt säker skvättade jag även "pölar" här och där för att vara säker på att utrota dom.

MYRORNA ÄR NU FLER OCH MER VÄLMÅENDE ÄN NÅGONSIN OCH JAG HAR DOM DESSUTOM PÅ STÄLLEN DÄR JAG INTE HAR HAFT DOM TIDIGARE!!!

Testa för fan sådana här saker själv i verkligheten innan ni publicerar sådan här skit.

Det hade alltså INGEN effekt!

/Daniel