tisdag, december 4

IDAG del II

Fortsätter läsa Svenska dagbladets serie om vår tids habegär. Trots ökad materiell välfärd har vi tydligen inte blivit så mycket mer nöjda med vår livssituation. I Sverige visar den genomsnittliga lyckonivån en svagt fallande trend mellan 1972 och 2000.

Det skulle betyda att jag levt större delen av mitt liv i avtagande lyckokänsla. Vilket inte stämmer alls. Fast jag känner kanske inte heller att jag ägnar mig åt "socialt laddad" konsumtion:

Om vi däremot köper ett par snygga stövlar elelr uppgraderar vår mobiltelefon ägnar vi oss åt socialt laddad konsumtion och tillfredställelsen som dessa inköp ger är mer beroende av vad andra har.

Tänker jag helt tokigt när jag tänker att detta fenomen i större utsträckning drabbar yngre personer? Yngre än jag alltså. För jag har leopard-bh på mig idag och inget skulle göra mig lyckligare än att möta någon som hade en likadan, eller kanske något ännu svulstigare!

7 kommentarer:

Fröken SötSur sa...

Måste genast gå och hämta tidningen. Blev faktiskt äcklad av min egen shopping när jag läste gårdagens artikel. Jag har ju dock inte så mycket kläder som blivit oanvända och som har prislapparna kvar.

Anonym sa...

Jag måste läsa svenskans artikelserie, den verkar intressant. Själv funderade jag på att "tröstköpa" en Bayswater nu i veckan när jag gästar Stockholm. Fast då skulle jag väl passa perfekt in i bilden i denna artikel. jaja, det får väl bli något annat då... By the way, du är verkligen en klockren bibliotekarie, sedesam på utsidan men läcker leopard innanför kläderna! Go girl go!!

Stumpan sa...

Jag tror att du har så rätt så om ungdomarna men jag tror också att det gäller vissa (andra) social grupper där en del av deras identitet handlar om just "socialt laddad konsumtion". Om du inte kan relatera det du shoppar till vad någon annan har är det inte värt något, och inte du heller, liksom. Läskigt men dessvärre sant. (det är bara att kolla in lyxfällan, som för övrigt är ett värdelöst program, men ändå:)

Linda K sa...

fröken sötsur: ja man får sig en tankeställare. bra tror jag !

anonym: men en bayswater spontanköper du väl inte bara sådär, den är väl planerad? tackar tackar, jag känner mig som en ulv i fårakläder ;D

stumpan: maken brukar kolla på lyxfällan, och jag också ibland. så förfasar man sig och skrattar och suckar om vartannat :)

polly sa...

I vilket sammanhang skulle du möta någon som du spontanflashar behån med? Bara undrar, asså.
Mvh/ Rosa Spets

Linda K sa...

polly: ja dig till exempel.

polly sa...

Precis. :D