torsdag, april 10

Heja morskorna

Jag läser lite här och var att vissa är upprörda över programmet Barnmorskorna visas. Att det skulle vara avskräckande för kvinnor att se den bittra verkligheten. Att det är onödigt att skrämma upp förstföderskor i onödan. Att det skulle avskräcka kvinnor från att skaffa barn.

Jag har kollat både före och efter min egen förlossning. Och för mig är det rena terapin. Innan för att komma ihåg hur det faktiskt är. Efteråt som bekräftelse på att det är inte bara jag som tappar vett och sans där inne i förlossningsrummet. Andra gör det också. Det är jäkligt skönt att känna det.

Föda barn är ingen dans på rosor. Det smakar inte hallon. Det är pest. Men det kommer en bebis! En livs levande varm och mjuk liten unge, som är ens egen. Det är värt allt.

39 kommentarer:

hedgehog-sara sa...

håller med, tänk om man inte hade en aning om hur det var och hur ont det skulle göra, när man väl ligger där?

Då skulle man nog dö.

Kajsa sa...

Håller helt med. Vad är det med den här världen, där vi alla ska skyddas från allt som gör minsta lilla ont? Bäst vi vadderar oss och bär skyddshjälm, vi kan ju ramla. Och det kan ju göra ont, gubevars!

Nina sa...

Äh, de visar väl bara hur det faktist är att föda barn. Det är väl inget konstigt. Man behöver ju inte kolla om man inte vill. Även om det gjorde skitont och man trodde att man skulle dö, så glömmer man snabbt den där smärtan. Det tog någar dagar, sedan var jag (mentalt) redo att föda igen! O visst är det värt det!

Anonym sa...

Vad fint du skrev. Jag undrar om du någongång har gått Profylaxkurs som man kan gå.

Linda K sa...

hedgehog: det skulle man antagligen :O

kajsa: ja herregud!

Minna sa...

Jag tycker att det är jättebra!

Till anonym ovan: jag gick "Annas profylax," i Stockholm. Bara att googla det. Jättejättebra! rekommenderas!

Petra sa...

Var läser man det? Att det inte skulle få visas alltså? Själv tittar jag inte på det, tycker inte om att se människor föda barn. Men de får gärna visa det för andra :)
Ont gör det, j**ligt ont!

annatje77 sa...

Mmmm, det är verkligen värt det ;)

Fröken Nina sa...

Jag har inga barn, men har alltid varit fascinerad av att kolla på sådana här program, så sitter klistrad framför teven. Lipar iofs som en tok, men mest för att det är så mkt lycka inblandat. Kan inte säga att det skrämmer mig så mkt, inte så att jag tror att det inte gör ont, utan tycker att de fångat en av de mest naturliga sakerna i världen.

Jessica E sa...

Håller helt med!!! Underbar serie som visar hur jobbigt och härligt det är att föda barn!! Vore väl värre om man hade en smärtfri förlossning och sedan när bebisen kom ut så mådde man skit....Då föredrar jag tvärtom vilken dag som helst!

Verkar som många vill gå runt och tro att världen är gjord av rosa sockervadd...Så då ska vi väl avskaffa nyheterna, Uppdrag Granskning, Sjukhuset, Veterinärerna osv osv Låt för i helskotta inte verkligeheten komma och bita dig i näsan!


ANnas Profylax kan rekommenderas å det varmaste!

Sunflower sa...

Oh vilket skitsnack att det skulle vara avskräckande! De visar inte så detaljerat, i alla fall inte då jag såg programmet. Det jag såg, förutom smärtan (klart det gör ont!), var den där enorma glädjen. Jag grät floder. Det fick mig att se fram emot allt det där, när det nu väl blir min tur någon gång i framtiden (snar framtid hoppas jag). De som inte fattat att det gör ont att föda barn, har nog aldrig varit förstoppade. Nu lät det konstigt, men nog fattar ni vad jag menar. :)

Ingela sa...

Det är ju jättebra att de visar hur det faktiskt går till! Jag känner mig dock inte redo att kolla på Barnmorskorna än, (halva graviditeten kvar) men snart ska jag göra det! Jag är inte rädd att föda men jag vill förbereda mig genom att läsa och så innan jag ser en förlossning på tv.

Jessika sa...

I agree! Måste nog ta mig en titt på detta program via webben... :)

Mimio Mim sa...

Jag ska föda min första i sommar och för mig är barnmorskorna superbra att kolla på. Visst, jag blir rädd men jag blir också glad för det är ju ingen av alla mammor och pappor som sitter efteråt och grinar och hatar livet, sin bebis eller att de fick "stå ut" med en förlossing. Alltså, man överlever. Sen visar de ju inget från fel håll, väldigt lite blod, bajs och spy mot vad det skulle kunna vara så jag måste nog säga att barnmorskorna är en snäll tv-serie. Förlossningsfilmer där man ser hela huvudet i loppet är bra mycket värre och dem delar ju MVC ut till bliviande föräldrar!!!
Skrikande mammor, lite läsktigt men jag försöker tänka att de måste ta IIIIIII... rejält med KRAFT och då går det ju inte att ligga och viska precis.

Linda K sa...

nina. jag är glad att jag inte ska ha fler barn för senaste gången var nog det värsta jag varit med om. hu, men det var givetvis värt lilla dottern :)

anonym: tack :) nej jag har inte det, men hört många som är nöjda med att ha gjort det.

Linda K sa...

minna: ja eller hur!

petra: som sagt, jag tror det är lite terapi för mig :)

annatje77: självklart :)

fröken nina: ja alla kvinnor som har barn har ju gjort det, ont ont men på något sätt ändå naturligt ju :)

jessica e: kommer inte ihåg vem vilkas uttalanden jag läst. konstig reaktion tycker jag!

sunflower: just så tror jag att de allra flesta reagerar, snarare än oh jag ska aldrig skaffa barn.

ingela: bra tänk. Läs Att föda, den är kanoners!

jessika: absolut sevärt!

mimio mim: tycker det rä otroligt skönt att se andra balla ur lite, fär det är ju så man blir. fast visst, jag kniper lite med ögonen ibland också :)

Mie, Absolut Guldkant sa...

Skrämma upp eller informera om hur det faktiskt är när man väl liger där... det är väl kanske en definitionsfråga. Men jag ville hellre veta:)

floria sa...

Lite roligt, för precis den kommentaren hade jag när min sambo undrade varför i h---te jag tittade på det där programmet - det är terapi. Det gör att jag kan förbereda mig inför nästa gång.

Linda K sa...

mie: ananrs skulle man ju bli tvärchockad!

floria: precis :)

LindaLiten sa...

Bra skrivet Linda. Jag tittade för första gången igår, gillade programmet. Så skönt med ett bra program som handlar om verkligheten. Dessutom påmindes jag återigen om att barnmorskor är trygghetshjältar.

cicci sa...

Du har helrätt! Ett program som fyller en funktion. Perfekt som förlossningsförberedelse!
Det som slår mig är att det inte alls ser så kaotiskt och jobbigt ut som det ändå kändes att göra det. Intressant att få se hur det går till. När man har legat där själv är det kul att få se hur det ser ut ur en annan synvinkel. :)

Världen är liten… sa...

Var nästan besatt av denna typen av program(Baby Story, Bringing Home Baby, Adoption Story etc), bor i USA, innan jag själv blev gravid. Har inte tittat en enda gång sedan dess, är visserligen bara i v. 12 men "It hits way to close to home"....

Josefine R. sa...

Jag skulle vilja säga att det är jävligt bra att man för en gångs skull vågar visa verkligheten kring hur det är att föda barn. Allt kring graviditet och förlossning är ju så hemligt och "speciellt" och mytomspunnet att man blir spyfärdig.
Jag har alltid känt en enorm förlossningskräck vid tanken på att ens skaffa barn och den har faktiskt mattats av sen jag började kolla på serier som barnmorskorna och sjukhuset. Man får en mer nyanserad bild av verkligheten och det är aldrig fel! Det hindrar en ju bara från att gå på alla skräckhistorier och andras helt subjektiva upplevelser. Nu får man i stället en chans att bilda sig en egen uppfattning, så långt det nu går via tv. :P Jag skulle säga att det är helt fel att vilja dölja hur det är att föda barn, alla har rätt att se verkligheten som den är även gravida kvinnor... ;)

anna sa...

jag tycker det är jättebra att man får se hur det är! jag har inga barn och trodde absolut inte det var så på en förlossning. så nu är jag inte lika hysterisk (även om jag är rädd för smärtan) när den dagen kommer.

Heléne sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Heléne sa...

det är ett sjukt bra program! Samma som förlossningskliniken på tv4fakta! Favoritprogrma (även ifall jag ser det på webben för det krockar med greys :D)
är så fascinerad och så imponerad, och så skräckslagen! MEN jag måste se på det, för tänk om man inte sett det? när man ligger där om något år... Nu ser man ju hur andra ser ut, låter, skriker, har ont, o sen bara glädje.. Det är riktigt bra program!!

Linda K sa...

lindaliten: verkligen!

cicci: allt verkar verkligen gå så lugnt till! så upplevde inte jag det för 11 dagar sen :P

världen är liten: vänta tills du närmar dig, då kommer det nog kännas mer relevant :)

josefine r: absolut. annars kan man ju få för sig att det är som att föda barn i amerikansk film :)

helene: kan bara hålla med :)

Londa sa...

Avskräckande, avschmäckande! Jag var med live när min bästa kompis födde sin gullegris. Det såg inte skönt ut nånstans. Men fasen vilka urkrafter! Och vilket resultat!!! Jag blev snarare MER peppad på barn efter den upplevelsen och påminns varje gång jag ser Barnmorskorna om hur fantastiskt det var!

Linda sa...

Jag har valt bort programmet medvetet, orkar inte bli påmind om min stora längtan...

De som retar sig så på det kan ju se på annat eller gömma sig i en garderob.

Fia sa...

Jag tittar av ren nyfikenhet, jag gråter hejdlöst och känner lite panik... men efter sista programmet nu så kände jag att "det där klarar väl du Fia"... kanske jag känner mig ännu mer peppad ju längre tiden går. :)

peachgirl sa...

Först vill jag säga grattis till dottern! Jättefin!

Jag pallar inga sjukhusserier som är "på riktigt". ER och liknande går bra, för det är ju fejk.
Den här serien har flera vänner sagt är fin/upplysande etc och det är ju bra, även om jag inte kan se det själv.

fru A sa...

jajamen, heja morskorna! (och tv-teamet, de har gjort ett riktigt bra jobb) fast det gör mig lite nervös att se det just nu...

Ullis sa...

SANT! Detta magiska att i samma ögnblick som barnet kommer ut så försvinner ALL smärta och när barnet skriker då är man förlorad!Min bäbis!!!

Linda K sa...

londa: wow vad häftigt att vara medoch morskorna gör verkligen ett fantastiskt jobb.

linda: ja man får ju välja. hoppas din längtan slutar lyckligt :)

fia: ju närmare man kommer förlossningen desto mer fokuserad och redo blir man tror jag!

peachgirl: tack! :) nä kolla inte om du tycker det är jobbigt.

fru a: kommer att gå fint! :)

ullis: verkligen från ett ögonblick till ett annat :D

LJ sa...

Jag läste och tittade på allt jag kunde komma över, då jag är den sortens person att jag inte ger mig in i något jag inte behärskar helt och fullt. I detta fallet fick jag dock nöja mig med att bara veta allt om det, då det var första gången. Sen kom jag in till BB och sa till barnmorskan att jag ska 'andas ut' mitt barn för det hade jag läst att man kan. Hon kunde inte låta bli leendet som spreds från öra till öra, och lät meddela att under hennes 30 år som barnmorska hade hon aldrig mött en blivande mamma som andats ut sitt barn.. Tur att lustgas fanns i obegränsade mängder... :)

Linda K sa...

lj: ha ha ha! gulle :) lustgasa ut barnet låter som en bättre idé ja!

Peter sa...

Fy fan, vilket program. Jag är fullkomligt vettskrämd redan nu. Är väldigt glad att Mia är betydligt mer stabil än vad jag är. Peter betydde visst inte klippa när det blev allvar... Eller jag kanske skärper mig när jag väl står där.

Free Fashion Stockholm sa...

Nåt som är så fascinerande är att man hör på kvinnornas läten i vilket skede de är av förlossningen, får det bekräftat gång på gång!

Linda K sa...

peter: när du väl står där kommer du att vara livsviktig, även om hon svär och skriker åt dig! :)

ffs: hu ja :S