onsdag, juni 18

På´t igen

Nu säger jag mongo också.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad jag kan bli less på det där. Har sagt negerbollar i hela mitt liv, först nu märker jag att jag själv undviker ordet och snällt säger "en chokladbolle, tack". Och finns det något värre än folk som ska påpeka varenda gång att det heter förskola och inte dagis, de flesta jag känner säger ju alltid dagis i vilket fall...
Du! Jag har förresten farit hela malmö runt efter den där koftan idag :o) men inte fått napp. Nu jagar jag även en marimekkoklänning som jag kom på lite sent att jag vill ha :O)
//Jessica i Malmö

Linda K sa...

jessica: jag håller alla tummar för dig!

Anonym sa...

Mongo till sitt barn vet jag inte...skulle inte kännas ok att uttrycka mig så. Och skulle inte vilja bli kallad heller...Är det ok om din son säger det til dig?

Anonym sa...

Skrattar igenkännande
snälla du titta in hos mig idag och säg vad du tycker
Härhttp://rubinen777.blogg.se/?tmp=18153720
(på marianova är jag Gertrud

Linda K sa...

anonym: det beror nog på hur man säger det. jag säger skitunge till mina ungar också ;)

att ha det gott: okidoki :)

malla sa...

På tal om ordet neger så var jag ute med tre tjejer, en halvbekant och två av dem helt nya bekantskaper. En av tjejerna skulle åka till afrika på en sem.resa och i samband med detta började de prata högt och länge om negrer och om att negerbarn var så söta... Jag försökte påpeka att just ordet neger kanske är så p.k.. Ingen som fattade eller ens brydde sig och själva samtalämnet var så bisarrt och osade inskränkt småstadsrasism. De tyckte säkert att de var öppna och toleranta, jag menar de tyckte ju faktiskt att negerbarna var söta... Jag däremot var såå nära att resa mig och gå därifrån, men tack och lov bytte de samtalsämne. Satt kvar, men med en obehagskänsla.

Så det beror nog helt på vad man lägger för värde bakom orden. Mongo utan att mena allvar eller mongo för att såra. Negerboll eller ett långt samtal om hur negrer är...

//malin, som säger negerboll ibland, men just nu får lite ångest för att jag skrivit det så många gånget i den här suuuperlånga kommentaren! :)

Linda K sa...

malla: åh jag älskar långakommentarer! och visst, det beror ju helt på sammanhanget och vad man lägger för värderingar bakom :)

Anonym sa...

hoho - jag tänker genast på en viss mailkonversation ;)

Mustardseed sa...

Problemet med det där att det beror på vad man lägger för värderingar bakom är ju att det är riktigt svårt för att inte säga omöjligt för omgivningen att veta vad som ligger bakom när någon envisas med att säga negerbollar till exempel.

Och ytterst få som jag känner är bekväma med att använda uttrycket när de är i sällskap med en svart person - det tycker jag säger det mesta.

Linda K sa...

hedgehog: :P

moderna: får man säga svart? ;) och envisas med? jag gör det nog för att man sa så när jag var liten utan att det uppfattades som skällsord. det är en chokladgodis för mig, inte en färgad människa. men men, sånt kan man ju diskutera i evighet :)

Anonym sa...

Jag tycker ändå det är en viss skillnad med att säga dagis istället för förskola och att säga tex mongo. Det är ungefär som uttrycket "är du CP ?" som alla sa när man var liten, det skulle jag aldrig drömma om at säga idag. Detta trots att jag vet att folk som sa det när man var liten antagligen inte hade en aning om vad cp egentligen betyder och att de inte menade något elakt med det. Jag tycker att man någonstans gör det lite väl lätt för sig när man säger att "jag har alltid sagt så och menar inget med det, så jag tänker fortsätta med det". Okej att när man lärde sig ordet inte visste bättre men nu VET vi ju! Äsch du har hört dessa argument så många gånger så jag ska sluta tjata. Men frågan är om du skulle säga så om du själv tex fick ett barn med downs syndrom?

Linda K sa...

pia: nej det är ju inte så trevligt. men man väljer ju sina tillfällen, och som du skriver tänker man inte på det så mycket eftersom man sa det när man var liten. jag skulle kanske inte skämta om alkisar om jag hade såna problem själv eller i min närhet.

Mustardseed sa...

Ja svart går bra, åtminstone bland mina svarta vänner :-)

Även om du sa negerboll när du var liten så vet du ju NU att ordet är laddat, det är väl däri en del av kärnan ligger. Det är ju rätt mycket i samhället som har ändrats sen vi var små - på den tiden kunde man väl räkna antalet svarta i Sverige tex, så behovet att anpassa språket till verkligheten fanns kanske inte där på samma sätt. "negrer" var något exotiskt som man läste om i böcker typ, inte medmänniskor.

Och välja sina tillfällen kan man ju absolut göra - men internet är ju rätt offentligt, så hur vet du att tex inte jag eller andra av dina läsare är svarta? Men å andra sidan är det din blogg och du skriver absolut vad du vill här (som om jag behöver tala om det för dig *s*) - men det går väl inte att komma undan med att säga att man väljer sina tillfällen då i alla fall.

HÅhåjaja, ja ett ämne som leder till många kommentarer iaf...

Anonym sa...

Jag kikade in på marianova-bloggen och får säga att Anna Klaras åsikt sammanfattar väldigt väl vad jag tycker också.

Anonym sa...

Säger bara Lappskojs - får man säga det då?

Vad som är PK - tenderar ju att växla rätt ofta och verkar även variera beroende på umgängeskrets, eller?

Tack och lov tar inte mina flickor illa vid sig när jag kallar dem för "mammas små skruttor" eller "mina små skitgrisar", puh!

Linda K sa...

alla: ja det är inte lätt det där... :)

Anonym sa...

Det var jag som skrev det där med att det inte är kul med alkisar och jag menade det för jag hatar när folk skojar om sånt, och tro mig jag är tålig, trots att min pappa dog för att han var alkoholist. Men jag håller med de ovan talande om att man reagerar olika mycket på saker beroende på sin vardag. Har man ett barn med downs syndrom så säger man inte CP osv. jag kan reagera på folks sätt att säga saker om "turkar" när de kan vara av vilken nationalitet som helst och naturligtvis är det ju för att man inte känner en turk eller inte gillar invandrare. Min pojkvän kommer från Italien och han skulle säkert gå under samma etikett. Men men, jag ska inte vara långrandig. Jag kände bara att jag blev besviken och att det blev för mycket när du nästan som jag ser det, skryter om din "frispråkighet". Jag gillar din blogg men jag säger tack och hej här.

Linda K sa...

c: tack och hej.