tisdag, mars 20

Varför får man inte säga dagis?

Hörde just på radion när Olle Garp "råkade" säga dagis istället för förskola. Han fick ironsik dödsångest och var rätt rolig. Jag säger alltid dagis. Spelar det egentligen någon roll? Jag säger städare också, inte lokalvårdare. Och Polly då, hon säger minsann doktorn och inte läkaren ;)

25 kommentarer:

Minna sa...

Jag säger "CP" och "mongo" ibland, trots att man inte får.

Linda K sa...

minna: usch det gör jag med. fast det skäms jag för.

Anonym sa...

Jag säger dagis och min son rättar mig varenda gång!! Hjärntvättad unge!!

Laila och Johan sa...

Jag blir bara trött.. såklart det heter dagis..;)

Katten Jansson sa...

Dagis helt klart! Kommer aldrig ändra mig på den punkten ; ) Lilleman ropar också "dagiiiiiis" varje morgon på väg dit. Schysst blogg förresten! Ska läsa in mig lite här tror jag... Ha en bra dag!

Linda K sa...

ann: säger hon alltså förskola? oj!

loppanlej: tycker det jag också :)

katten jansson: samma här, dagis hetereju! välkommen, läs på :D

Linda sa...

en gång dagis, alltid dagis. [fast det är väl förskolereformen som fått just dagis att snäppa upp sig från barnpassning till utbildning genom lek, och det är toppen.]

Anonym sa...

Öh.. jag känner faktiskt ganska starkt för att man säjer förskola. Det har med att bl.a statushöja förskoleläraryrket att göra. Många missar att en förskolelärare faktiskt har 3,5 års högskoleutbildning och det kan kännas lite surt tycker jag. (Fast jag råkar också säja dagis ibland:-)

Anonym sa...

snart ska man väl behöva gå 3,5 års högskola för att köra sopor också. Larvigt att kalla det förskola bara för att höja statusen, de må ha pedagosiska inslag men i det stora hela är det ändå en lek för små barn det handlar om och då får det bli dagis! Ingen (för)skola alltså. Jag är glad att det finns dagis men det ska kallas för vad det är!

Linda K sa...

linda: precis :)

charlottah: men får man högre status av att jobba på förskola istället för dagis då? jag ser inte någon skillnad. tror kanske det mest är förskolelärarnan själv asom tänker på det, men ja gkan ju ha fel :)

Anonym sa...

dagis it is, och doktorn likaså! ;)

Linda K sa...

polly: ;P

Anonym sa...

För att inte tala om vilket dödsstraff det är om man säger lekis istället för förskoleklass. Eller nollan som jag säger. Då får man bonk.

det heter dagis. Och lekis.

Linda K sa...

hedgehog: bonk? HA HA HA HA!!! :D

Anonym sa...

min 2,5-åring rättar mig varenda gång: "mamma jag går faktiskt på förskolan".

Poängen med att kalla det förskola är mycket riktigt att poängtera att det är en seriös verksamhet med riktiga pedagoger. Det behövs statushöjning!!! Visst finns det folk som tycker det är ok att lämna sina barn på förvaring eller "proffslek" men tycker jag faktiskt att förskolärare förtjänar både respekt och bra betalt (tex varför är det OK att bilmekaniker ska tjäna 30%mer?).

Anonym sa...

Hm.. jag brukar inte bry mej så mycket, men nu är jag mitt uppe i utbildning till lärare för tidiga år och när man är mitt uppe i nått blir man lätt besatt :-) Poängen med att kalla det förskola är väl att just ordet skola ingår. Dagis blir mer som dagsförvaring där det finns lektanter. Jag blir grymt ledsen när jag läser sånt som signaturen dagisdagis skrev. Har folk en aning om vad man gör på en förskola? Är det inte rätt viktigt att det finns utbildad personal på ett ställe där många lämnar sina barn längre än vad de träffar dem själva och i de åldrarna där det sker så otroligt mycket utveckling? Det här var ju inte riktat till dej Linda K. Jag blir ledsen bara. Jag vill gärna att min utbildning ska uppskattas när jag går ut men jag är väl medveten om att den vanliga uppfattningen är att man "bara" tar hand om barn.
Sådär! Nu har jag varit besatt klart! :-)

Anonym sa...

När fördommarna om ett ord växer, byter man ord. ex.sinnessjukhus-mentalsjukhus-psyk.Jag säger fortfarande neger fördomslöst. Men det som är förskräckligt är att de som inte får säga neger får säga negress???!!Kvinnoförtryck eller...

Linda K sa...

anonymous: visst ska man se det som en seriös verksamhet, för det ÄR det ju! Men jag tycker bara inte det blir mindre seriöst av att kalla det dagis.

charlottah: jag håller med, absolut. fast jag ser inte "dagis" som en förvaringsplats! vi har världens bästa och mest kompetenta dagis/förskolefröknar där sonen tillbringar dagarna. är det alltså skillnad på dagis och förskola? är det två olika ställen? som icke-dagis/förskoleinsatt (mer än att jag har min son där) förstår jag inte den stora skillnaden. kanske okunnigt. men hur som helst respekterer jag till fullo alla som utbildar sig och jobbar med det! :)

mum: ha ha ha nä neger får du inte säga, mamma :D

Anonym sa...

Hoppas du inte tog mitt tidigare inlägg som kritik mot dej personligen. Det var absolut inte meningen. Nä, dagis och förskola är inte två olika ställen. Förskola är ju bara ett ord trots allt, men det är en del i att proffesionalisera förskole-läraryrket. Förstår till fullo att det kan verka ansträngt och löjligt att hålla på att märka ord, men många bäckar små... Att man säjer förskolelärare istf. dagisfröken. Förskola istf. dagis. Så klart att det ju inte bara är orden som ger förändring men det hjälper ju till lite förhoppningsvis.
Haha.. jag känner mej ur-dryg nu, och ska inte ta upp mer plats med den här diskutionen. Återigen: Hoppas du förstod att det inte var dej jag blev purken på:)

Anonym sa...

Jag är helt med på Charlottahs åsikter. Bort med Dagis...- 98 blev det förskola med läroplan.

Anonym sa...

Mina barn har gått på: dagis, "nollan", förskolan och nu går de i skolan. Jag tycker själv att det är fånigt att det skall heta nya grejer hela tiden. Det HETTE "nollan" när min älsta dotter igick där i "6-årsverksamheten" när den 2 år yngre systern började var det nervärderande med "nollan" så då blev det "förskolan". Dagis är väl från de börjar tills de blir 5 år?? Eller heter det förskola även för småbarnen? Vad är skillnaden? Proffs som tar hand om mina barn när jag är iväg och är proffs på mitt håll dagtid.
Min mamma har jobbat inom den verksamheten och är högskoleutbildad fritidspedagog minsann - jag har aldrig hört henne ha något problem med "dagis". VAd hon inte gillade dock var politiker som råkade kalla personalen för "dagis-mammor"!

Unknown sa...

Varför inte kalla det för bacillfabriken. I vår familj rinner det snor från varje näsa.

Ett bättre ord för snor är takdropp.

Linda K sa...

charlottah: klart jag förstår, och detsamma! jag håller med dig, man är stolt över det man jobbar med och vill mötas med respekt. känn dig inte dryg, tvärtom intressant att få lite klarhet i det hela. kram! :)

elin: tror dagis kommer att hänga med ett ta gtill dock...

annicab: mer klokheter!

janne: YTTERLIGARE klokheter! :D

Anonym sa...

När jag säger "lekis" när jag pratar med min sons "lekisfröken" så brukar hon rätta mig och säga -förskoleklass menar du?

Linda K sa...

nelly: då kan man ju rätta sig efter hennes önskemål och säga vad man vill när inte hon är med :)