fredag, juni 9

Hur har du det i hyllan?

Läste just krönika i Elle Interiör om hur ordningen i bokhyllan avslöjar vad du är för person. Tycker hon är lite lätt rabiat kanske, Jessika Gedin. Så här tycker hon.

  • Storleksordning i bokhyllan är inte ok. Har man den ordningen på sina böcker borde man investerat i små poslinsherdinnor istället.
  • Bokstasordning är bara för högpresterande autister eller bibliotekerier. Vanliga dödliga skulle vara helt borttappade i ett sånt system.
  • Kronologisk ordning efter utgivningsdatum avslöjar digsom en sån som måste dammsuga alla tavellister innan du har middag.

Har du däremot sorterat böckerna efter närde kommit till ditt hem vill författarinnan gratulera, för det är personligt och spontant. Själv har hon sina böcker känslosorterade (öh lite flummigt?).

Håller dock med om att böcker ska användas. Dom ska läsas, vikas hundöron i, antecknas och strykas under i vid behov, lånas ut, ges bort.

Jessika Gedin, jag har mina böcker i färgordning, hur galet är inte det?

19 kommentarer:

Anonym sa...

Och jag som hatar porslinsfigurer, måste alltså börja ha böckerna i något annat än storleksordning. Men mitt ordningssinne gillar det.. Typiskt

Unknown sa...

Jag sorterade hela min CD samling efter färg en fredagkväll när jag var ensam.

Anonym sa...

Mina är sorterade efter vad jag tycker om dom. Högst upp längst fram - bra böcker. Längst ner längst in - mindre bra. Och så skönlitteratur för sig, bilderböcker (alltså typ coffe table books) för sig och finare pluggböcker för sig.

Anonym sa...

Jag vet en tjej som har sina efter SAB-systemet - då går man nog enligt mig in för sitt jobb lite för mycket...
Bokstavsordning gäller hos mig.

Linda K sa...

maria: jag tycker du ska följa ditt ordningssinne! :D

janne: cool, precis som mina böcker :)

fröken fröken: då är du ju helt rätt enligt Elle Interiör-donnan :)

ida: ill-bibblo! Lite läskigt va?

Glamourbibliotekaren sa...

*Skjønnlitteratur: Alfabetisk på forfatter-etternavn

*Faglitteratur: sånn omtrent etter tema, men temaene står i tilfeldig rekkefølge og IKKE etter Dewey ;-)

Musikk, derimot...
*Jazz-cd'er står alfabetisk på artistens/gruppas navn i tre Benno-hyller fra IKEA
*Pop/Rock/Diverse-cd'er står alfabetisk i et gigantisk gammeldags arkivskap med ti skuffer, opprinnelig laget for film-negativer
*Klassiske cd'er står kronologisk etter komponistens fødselsår i tre Benno-hyller... (JA, jeg er musikkbibliotekar og snart gift med en jazzmusiker)

Til mitt forsvar: Klassisk musikk MÅ stå kronologisk, så man får inndelt i de ulike periodene. Det er meningsløst å sette Mozart rett etter Monteverdi! :-)

hilsen nerdeglamourbibliotekaren

Anonym sa...

Jag har mina böcker precis som i ett bibliotek. Kategoriserade och i bokstavsordning. Förutom alla pocketar som nyligen fraktades hem från mina föräldrar. De står i bokstavsordning på ett annat ställe.

Emma sa...

Färgordning är bra, det är helt enligt feng shui. Jag hade dem också så förut, nu är de nog mest spontant utplacerade.:)

Linda K sa...

glamourbibliotekarien: ordning och reda! Håller med om att litteratur och musik liksom bör ordnas olika :)

melinda: bibliotekariskt, bra, jag är stolt över dej :D

emma: feng shui - åh det låter bra :)

Anonym sa...

Mina böcker är sorterade liksom en backe-större mot sidorna och mindre mot mitten i hyllan.Pocket (i dubbla rader)på en hylla,fackböcker på en, olika intresseböcker på en och skönliteratur på en osv.Några stora böcker får ligga i trave längst ner. Pocket som ju är lika stora står i färg.CD också."en slags ordning i oordnig allså"

Linda K sa...

mum: sådan mor sådan dotter :D

Anonym sa...

Jag läste också det hon skrev...

Bokhylla vad är det? Fruktansvärt fult.
Böcker läses en gång och kastas sen...

Linda K sa...

daniel: du hädar! det är en bibliotekaries blogg du kommenterar i ;)

Anonym sa...

Jag har också mina i färgordning, hängt med sedan femtonårsåldern.

Linda K sa...

omaha: stabil! :)

Gagga sa...

Systemet hos oss är nog precis som hos din norska kollega. Alfabetisk ordning på skönlitteraturen. Facklitteraturen i temaavdelningar osv. Skulle bli vansinnig om jag inte lätt kunde hitta i våra stora boksamlingar. Trots att jag är en färgmänniska skulle jag aldrig kunna tänka mig att ha böckerna i färgordning

Linda K sa...

gagga: nä hittar gör man inte alltid så lätt, men vackert är det :D

Anonym sa...

Spelar väl ingen roll hur man har sina böcker, bara man trivs med det. Ganska meningslöst att döma folk efter hur de sorterar sina böcker.. jag tror att de flesta inte har sina böcker i någon speciell ordning. Hur som helst, har man dem på ett speciellt sätt så vänjer man sig till sist och kommer ihåg vart en viss bok står.

Linda K sa...

anonymous: självklart får man ha sina böcker som man vill! Jag väljer färgordning :P