tisdag, oktober 8

Läs för barnen!

Hör här alla med barn:

En undersökning visade att barn som fått godnattsagan serverad varje kväll i genomsnitt har ett ordförråd på 17000 ord när de börjar skolan. Utan denna lästradition i hemmet får barnen med sig ynka 7000 ord.

En annan undersökning visar att föräldrar blivit sämre på att läsa godnattsaga. Så synd! Förutom att man går miste om en mysig stund undahåller man barnen livsviktiga färdigheter. Finns inte vanan att läsa innan man släcker på kvällen minskar chansen att barnen på egen hand startar sina egna läsvanor.

Jag har alltid läst böcker, så långt tillbaks jag kan minnas. Hängt på bibliotek, köpt mina favoritförfattares alster, lånat pocketböcker av kompisar och föräldrar. Jag kan inte föreställa mig en tillvaro utan böcker! Och jag hoppas så att mina barn ska växa upp med samma kärlek till litteratur. Vi har läst godnattsaga här hemma, från när barnen var pytte och fortfarande. Sonen läser ju själv nu, så vi brukar turas om och läsa varannan sida.

Därför blev jag och ungarna jätteglada för den här leveransen från MER och Bonnier Carlsen. En låda med MER, pysselgrejer och en bok för högläsning. Vi börjar redan ikväll!


4 kommentarer:

Jessica E sa...

Jag har samma kärlek till böcker och jag hoppas mina tre barn kommer känna samma sak. Att åka till biblioteket är en spännande speciell stund :-)Dock vill inte 6 åringen att jag läser på kvällarna utan vill hellre lyssna på ljudbok vilket jag tycker är synd...Har du något tips på att omvända henne...?

Linda K sa...

jessica: kanske läsa en bok först och lyssna sen? eller läsa bok varannan kväll och lyssna varannan? :)

Anonym sa...

Har du någon källa till undersökningarna? Jag ifrågasätter inte trovärdigheten men skulle vilja använda mig av dem. Tack!
/en lärare

Linda K sa...

läraren: tyvärr inte, men jag hänvisar till bonnier carlsen som jag fått informationen ifrån: http://www.bonniercarlsen.se/Nyheter/2012/8/15/Hoglasningen-minskar/