tisdag, juni 5

Min melodi

Jag fick ett mail från en kollega med följande historia. Och eftersom den är så tänkvärd slänger jag ut den här till er. Er melodi också? :)

När saker och ting i Ditt liv nästan har blivit för mycket för Dig att hantera, när dygnets 24 timmar inte känns nog, kom ihåg majonnäsburken och två koppar kaffe:

En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom majonnäs burk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar. Han frågade sedan sina studenter om burken var full. Studenterna
samtyckte till att den var det.

Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken. Han skakade den lätt. Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna. Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det.

Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken. Sanden fyllde upp resten av tomrummen. Han frågade ännu en gång om burken var full. Återigen svarade studenterna med ett enhälligt 'ja'.

Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras innehåll i burken, vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade.

Nu, sa professorn medan skratten klingade ut, vill jag att ni tänker er att den här burken representerar ert liv.

Golfbollarna representerar de viktiga sakerna som familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som - om allt annat gick förlorat och bara dessa saker återstod - ändå skulle uppfylla och berika ert liv.

Småstenarna representerar andra saker som betyder något, som hem, jobb och bil.

Sanden representerar allt annat - småsakerna.

Om ni lägger sanden i burken först, fortsatte professorn, går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen.

Samma sak är det med livet. Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig.

Så, var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till, åtdet som gör dig passionerad.

Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt. Ta hand om "golfbollarna" först - sakerna som verkligen betyder något. Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand.

En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar.

Professorn log och sade, jag är glad att du frågar.

Kaffet finns med för att visa er att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Först: keep up the excellent blog, tror jag kollar in den varje dag!
Men detta, Känns det inte som något en del gärna skulle trycka upp på väggen, om det bara inte var så många bokstäver?

/Elin

Linda K sa...

elin: men ja! man skulle kunna skriva det med snirkliga bokstäver på väggen i köket! eller i sovrummet? hurra det ska jag göra :D

Sofia sa...

Haha, håller med Elin, det var precis min tanke! Personligen har jag lika svårt för sådana där präktiga, sedelärande historier som väggbudskap.

Linda K sa...

sofia: ja det kan låta lite präktigt, men tanken bakom det här är klok och helt och hållet som jag väljer att leva mitt liv :)

Librarybeth sa...

:D kanske räcker med en burk med sagda innehåll för att man ska påminnas??? blir ju lite gojsigt efter ett tag men kaffet kanske man kan hoppa över, nä - en fika med en vän ska man se till att ha tid med!!

Linda K sa...

librarybeth: word :D