lördag, oktober 27

Att shoppa eller inte, det är frågan

Jag blir rätt trött på mig själv och alla andra när det gäller shopping. Dagens köp, liksom. Hela hela tiden över över allt. Jag tycker det är häpnansväckande. Jag tycker jag är häpnansväckande. Det är ju knappast så att det finns något att ta på sig. Och samtidigt är det ju så kul! Att "fynda" eller "unna sig".

Läste om bibliotekarien Ann-Christin Gramming i Femina. Hon tog timeout från allt vad shopping heter under ett år. Ett. År.

Köpstoppet innebär inga uteluncher eller fika, inga tidningar, böcker eller kläder...Inga leksaker itll barnen, behöver de kläder försöker de låna av vänner eller handla begagnat.

Ann-Christin säger att det gäller att undvika frestelser. Hon går aldrig in i butiker. Åker aldrig in till stan på helger. Väntar på att fylla år för att få något hon verkligen vill ha. Och jag kan inte låta bli att tycka att det låter skittråkigt. Duktigt men trist! Att be att få låna kläder till sina barn av vänner verkar rent ut sagt pinsamt tycker jag.

Med måtta, ja absolut. Avstå helt, nej tack.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Läste också den där artikeln i Femina (som jag för övrigt läser gratis på bibblan!). Det var duktigt och ekonomiskt gjort av henne, men ändå typ bara för präktigt för mig. Jag skrev tom upp adressen till div antishoppingsajter och -bloggar. Men lustigt nog försvann lappen, gissar att mitt undermedvetna sa ifrån ;-)

Anonym sa...

låna ihop kläder till barnen?? Där har gränsen nåtts för länge sen - så långt skulle jag aldrig gå. Däremot har jag varit duktig och följt min regel - buy some - sell some. Känns bra i samvetet. Och plånkan :)

Linda K sa...

mrs j: jag skulel aldrig göra det så grundligt, men lagom är ett bra tänk!

hedgehog: mmm precis.

Anonym sa...

Det finns ju olika intresse.
Idag har jag shoppat 0 .
Vi har varit på fogia, mio, ikea, asko och letat soffa .
Förslag motags tacksamt var vi kan hitta en snygg soffa.
ewac

Linda K sa...

ewac: jag har inte heller shoppat. jo, ett sl-kort. beror på vad ni vill ha!

johanna sa...

Det är ju en sak om man verkligen har problem. att man hellre lägger pengar på shopping än på räkningar är illa. då borde man ta en time out för att skärpa sig.
men om man kan hejda sig o handla med måtta tycker jag att man kan handla vidare! :o)

En mammas bekännelser sa...

Jag håller med dig till fullo. Gu så tråkigt. Man kan väl kankse dar ner på shopping men att avstå helt...Nä skulle inte tro det!

Cia

Anonym sa...

Vet inte. Idag har vi en "amerikansksoffa" och till det två vita howard fotöljer som skall var kvar.
ewac

Unknown sa...

Jag kan också tycka att det låter tråkigt att aldrig få köpa/handla någonting. Men sedan bloggvärlden exploderade med alla "dagens köp" och "dagens önskningar" då blev jag påverkad. Sedan hittade jag Ankis blogg (http://notbuying.blogspot.com/)sökte på ordet köpstopp som är ett annat populärt ord bland bloggare. Och kom tillbaka till verkligheten men det är som du säger att det bör shoppas med måtta.
Det är första gången jag kommenterar här är en blyg läsare men jag tycker att din blogg är väldigt trevlig och rolig och ibland har faktiskt du påverkat mig till dagens köp/önskan men jag är bara en simpel bonde och det enda hippa jag har köpt är blåkläders fantastiska arbetskjol skyddar och fläktar bra i kohagen.

Marita

Linda K sa...

sericea: sant. det behöver ju inte ta orimliga proportioner.

cia: och verkligen inte saker och kläder till barnen!

ewac: måste kolla hur såna ser ut.

marita: jag tar mig en vit månad ibland. nu vill jag försöka mig på ett mer jämnt inte-handla-så-ofta-läge över tid. cool med ""bondekjol! och vad kul att du gillar bloggen :)

Smartasmia sa...

Tänkte bara lägga till att du är en liten söting, du:-) God kväll!

Glamourbibliotekaren sa...

Jeg blir imponert over at de klarer det. Jeg kunne gjerne tenke meg å gjøre noe lignende en periode, men hvis jeg hadde barn, hadde jeg helt sikkert kjøpt ting de virkelig behøvde.

Uansett, jeg shopper nesten aldri, bare når jeg er i utlandet, og allikevel er det noen som har kalt bloggen min en "shoppingblogg". Haha! :-D

anna sa...

ja, det var väl att ta i lite... kläder som barnen behövde kunde de väl ha fått i alla fall..?

Anonym sa...

Hej Linda! Jag måste bara tacka dig för den mest vettiga bloggen av alla. Det var nog bara det... Lycka till med allt! /Henny

Linda K sa...

smartasmia: dito bandito!

glamourbibliotekaren: duktigt. det blir lätt så att man ser en massa fint som man tror att man behöver och vill ha, fast man har nästan samma saker hemma i garderoben. jag har gått in i ett shopping minimum nu och hoppas det kan hålla i sig. med avbrott för resan till bath då... ;)

fru a: om man inte har vänner som kastar kläder över en iallafall.

henny: hej! hoppas du förstår hur kul det är att få såna kommentarer, tack snälla! :)

Anonym sa...

Vilken underbar mysdress och härlig färg! Den vill jag ha!

När jag jobbade på Myrornas sorteringlager (där fyndade jag massor, vansinnigt billigt och bra OCH roligt!) hittade jag många sådana där 70-tals velour dresser men aldig i min storlek,tråkigt nog!

Men min mor fick en orange (precis en likadan hon hade när jag var liten)Det var en hel dress med dragkedja, tyvärr var den alldeles för liten men gud vad vi skrattade när hon hade satt på sig den! :D

Go fortsättning på söndagen!

Linda K sa...

jenny: ja den är go att skrota runt i på hemmaplan. gu vad kul att kunna rota runt på myrornas lager, blir avis! detsamma :D

Anonym sa...

hejhej där
vet du om det finns personal shoppers för gravida?
du som har koll....
undrar jag

Linda K sa...

anne: ingen aning faktiskt!

Ann-Christin sa...

Naturligtvis får barnen de kläder som de behöver, och jag tigger inte kläder från kompisar. Däremot har jag turen att ha en kompis med barn i lagom ålder som jag kan ärva/låna en del av. Dessutom finns det mesta på Blocket & Tradera.
Inte känner jag mig speciellt präktig eller tråkig heller ;-D

Mvh Ann-Christin

Anonym sa...

Tråkigt??? Vad är det för roligt med att ränna i affärer?