lördag, mars 7

Vad betyder egentligen kvinnaböske?

Innan jag fortsätter vill jag meddela att jag har mens vilket kan medföra vissa känslorubbningar.

Så. Idag tänkte jag att jag skulle lyssna på och skråla med i Hasse Anderssons gamla goda Änglahund. Rattade in högt på Spotify. Och sjön med. När refrängen kom kunde jag inte fortsätta sjunga eftersom jag började storgråta. Hunden med in i himlen, klok och fin och skatten är betald. Herregud så fint och sorgligt. Lugnade mig, men varje gång refrängen kom var det kört. Böl.

Som sagt, se första meningen.

8 kommentarer:

Lina sa...

Kvinnaböske är orten som Hasse bor i

Anna E sa...

Kvinnaböske ligger på Bjärehalvön, inte långt från Båstad. Vet dock inte vad det betyder :-)

Unknown sa...

båda: aha. men fortfarande konstigt, eller hur? ;D

Anonym sa...

Kvinnaböske är den lilla orten på Bjärehalvön där Hasse är uppvuxen. I den lilla orten ligger det en restaurang som heter kvinnaböske krog idag. Kvinnaböske betyder alltså ingenting utan är bara ett ortsnamn, som har funnits och hetat så sen urminnes tider.

Unknown sa...

anonym: tack för info. alltjämt ett märkligt namn i mitt tycke :)

PiaL sa...

En snabb googling ger:

"Ortnamnet lär ursprungligen ha med kvigor (inte kvinnor) och buskar att göra. Det var en plats där man på medeltiden släppte ut korna på bete, så att de kunde äta av buskarna."

Anonym källa, men det låter som en trovärdig förklaring tycker jag. :)

Unknown sa...

pial: jag är slutligen fullärd! tack :D

C.Robert sa...

Som ovan sagts ortsnamn. Kan vara av värde att veta att detta är ett av de äldre namnen i nordvästra Skåne. Redan under danskarnas styre nämndes orten: Quindebuschen. Finns även andra teorier än den om kvigorna. Orten har många fornlämningar och namnet kan härstamma till en offerritual som utfördes i en blodsjö - hög järnhalt. Härligt med människor som inte direkt dömer artistnamnet efter vad vi idag tror det handlar om! 😊 Det härliga med Hasse är att han sjunger om lokala människors livsöden. Finns ett flertal människor på Bjärehalvön som varit inspiration till hans sånger.
Skomakare Anton
Arrendatorns klagan