torsdag, februari 17

Hajar inte

Vad är grejen med att inte berätta om det blev pojke eller flicka för omvärlden när bebben väl kommit ut?

UPDATE: Oj det var en het potatis! Jag syftar inte nödvändigtvis bara på Underbara Clara, det verkar gå lite mode i det. Har hört det från flera håll. Personligen förstår jag inte grejen. Det är en kille eller det är en tjej, big deal? Men alla får såklart välja hur dom vill göra. Länge leve "den"! ;)

33 kommentarer:

Clara sa...

Jo, men det kan jag nog förstå! Man kanske inte tycker att det är så viktigt, och framförallt kanske man vill visa omvärlden att det inte spelar så stor roll. Att man själv blir jättenyfiken är väl bara ännu ett bevis på hur stor könsuppdelningen är i vår värld idag.

Sara sa...

Det undrar jag med.

Lisa sa...

Kan absolut förstå varför man gör det, precis som Sofia säger. Men skulle nog inte palla att göra det själv.

cruella sa...

För att inte omgivningen ska köna barnet. Tids nog så.

Men jag skulle inte heller orka hålla på principen.

AnnicaB sa...

Nu vet ju alla att det är ett gossebarn, för det stod i tidningen som hon bloggar åt. Jag tycker det är larvigt, för det sätter ännu mer fokus på just könet.

Ojet sa...

det undrar jag också... min blogg är ju anonym, och därför har jag "anonymiserat" barnet också, annars skulle jag berätta

Katta Kvack sa...

Jag kan nog förstå, även om jag själv inte skulle kunna knipa käft om det. Men jag tycker att hon gör det på ett fint sätt, och egentligen så är det ju irrelevant. För jag antar att vi pratar om Clara.

Minna sa...

Man kanske inte vågar titta efter.

Sofia sa...

Jag älskar Minnas kommentar.
Jag fattar inte heller. Gör hon samma statement gentemot vänner och släkt? Låter hon sina släktingar veta så tycker jag att det är töntigt. De om några kommer väl att könificera barnet isf.

Åsa sa...

Sofia: könificera, vilket roligt ord:)

Anonym sa...

Förstår inte heller. Vi är ju två olika kön - varför är det så fult.
Hen ordet förstår jag mig inte alls på. OBS! Jag är för jämlikhet.

Sara

Garderobenmin sa...

Vem pratar vi om? Clara den underbara pratade val direkt om sin son nar hon bloggade efter forlossningen....eller?

Lasse-Maja sa...

Obegripligt. Det har ju noll med jämställdhet att göra, så det är kanske mer att man vill vara lite mystisk och skapa en snackis kring sig?

AnnicaB sa...

Clara har inte yppat vilket kön barnet är i sin blogg. Men uppmärksamma kommentatorer till inläggen har läst det i lokaltidningen. Folk frågar i kommentarer men besvaras bara med tystnad :)

cruella sa...

Dessutom var det en beskäftig kommentor som sa det när det varit tyst på bloggen några dagar. Megaspoiler alltså.

Om man intresserar sig för jämställdhet och genusfrågor finns det hur många argument som helst för att vilja skydda den nyfödda från att omedelbört börja kategoriseras i termer av kön - söt flicka, stor och duktig pojke och så vidare. Forskning visar stora skillnader på hur vi beter oss mot flick- respektive pojkbebisar. Det känns ju ganska hemskt.

"Kraftfull och fin" står det om min dotter i förlossningsjournalen. Snyggt! Bättre omdöme kan väl ingen få, kille eller tjej, man eller kvinna:-)

Linda sa...

jag vet inte. hela världen består ju av kvinnor och män, what's the big deal? det är väl personligheten och vad man gör med den som är det viktiga?

cruella sa...

Just det. Men utgångspunkten för den som inte vill berätta är just att man inte får någon fair trial om alla ska börja prata om hur söt flickbebisen är och hur stor och stark pojken. Det skapar förväntningar och anpassningar till förväntningarna fort nog.

Tänker man, om man är inne på själva grundresonemanget, vill säga.

Åsa sa...

Men vad är det som säger att bara för att man berättar vilket kön det är, att folk automatiskt kommer att prata om hur söt flickan är eller hur stark pojken är?! Att anta det är väl lite dumt?

cruella sa...

Föräldrarna vill väl helt enkelt inte ta risken. Och omgivningens reaktioner på ett sådant beslut säger rätt mycket. Varför är det så provocerande egentligen?

ojet sa...

men hur länge ska dom "avkönificera" då? för om det bara är nu i början ser jag ingen poäng alls. återkom om några år liksom! då först kan vi väl uttala oss om förväntningar osv.

cruella sa...

Ja, det finns ju de som håller på bra länge. Inte så många.

Man kan tänka sig att göra det just för att få folk att haja till och förhoppningsvis reflektera lite. Och då "räcker" det ju liksom när barnet är litet.

Jag vet inte. Time will tell.

Kristina Nilsson sa...

Att man orkar... det är väl bara att säga det... sen får man väl som förälder se till att det blir rätt kommentarer... tänk vad som kan hända om det blir fel! ;)

Anonym sa...

Vad är grejen med att berätta?

Ojet sa...

anonym: då tycker jag inte att dom ska berätta alls. för någon. nånsin. för vad är grejen med det?

jag är inte det minsta nyfiken på om de har fått en pojke eller flicka, eller för all del, en hermafrodit (tvåkönad). men om hon inte berättar för att det är ett ställningstagande så tycker jag hon ska gå all the way så att säga = att välja ett könsneutralt namn samt inte berätta för någon, nånsin. tills dess barnet själv väljer om han/hon vill berätta vill säga :)

Enna sa...

Ojet: Jag tycker det är kul att underbaraclara retas med detta. Verkar ju utmana någon sorts konsensus.

Sara sa...

Och så kan man ju ge bebisen ett namn som Charlie, då kan folk undra ända till myndighetsdagen :)

L sa...

Sara: Var har du tänkt att ungen ska duscha nånstans, på gympan i skolan? I eget, separat, könslöst omklädningsrum?

Sara sa...

Va? Jag verkar ha missat nâgot stort? Hajjar inte ens vem som fâtt barn?

Mrs J sa...

De fick såklart en hen! Nytt, trendigt, könsneutralt...

FridaK sa...

Som svar på Åsas fråga, vad som säger att folk automatiskt kommer att behandla barnet olika beroende på vilket kön man påstår att det har, skulle jag vilja säga: en himla massa vetenskapligt utförda studier. Det ÄR ett faktum att barn behandlas olika, och att deras beteenden tolkas olika, beroende på vilket kön omgivningen tror att barnet har.
Sedan vill jag bara påpeka att det inte alls är så enkelt som att det finns "män" och "kvinnor". Det finns flera olika könskromosomkombinationer (alltså inte bara XX och XY utan till exempel XXY och XYY) som samtliga är relativt vanligt förekommande. Det bör väl också, 2011, vara allmänt känt för de flesta att det finns många personer som av olika skäl inte kan eller vill identifiera sig med någon av de två binära könsidentiteterna. Intergenderpersoner till exempel.
Avslutningsvis vill jag också säga att "hen" inte är ett pronomen som syftar till att beskriva exempelvis intergenderpersoner utan är tänkt att användas istället för "hon" eller "han" just för att undvika bland annat könskodning.
Och det där med var "ungen" ska duscha är ju ett ganska stort problem, relaterat till den ångest och oro många trans- och intergenderpersoner känner när det gäller könsuppdelade allmänna toaletter.

JO sa...

Hahaha! Älskar Updaten där nere. Jag läste inlägget och bara "ojoj" she will hear... Det finns så hätska falanger. Vad är grejen med DET undrar jag...?

Jessica sa...

Jag kan lika gärna bli upprörd över att någon TROR att jag ska värdera könet direkt. Den människan har alltså redan bestämt det åt mig.....tack och bock för fördomar!

Unknown sa...

Vem säger om en liten nyfödd pojke
å vad stor å stark han är/ser ut?;))) Brukar man inte bar säga om alla bebisar att å va go och söt
han / hon är? hahaha skulle gärna
vilja höra den kommentaren, om någon mot förmodan formulerar sig så.hahaha:)