fredag, oktober 2

Kvalle framför allt

Jag har gått och blivit kräsen minsann. Kvalitet före kvantitet, ni vet. Hellre ett eller ett par plagg som kostar skjortan än tio såna där jag vet att jag tröttnar på efter ett par månader och som dessutom inte är särskilt fina längre då. Kvalitet syns och är mycket roligare att bära.

Exempel 1: kilt är fint. Jag har sett diverse varianter, bland annat på Åhlens. Den ser ut som en enda stor noppa redan på galgen. Den på Gant kostar massor mer men kommer att hänga med och se lika förträfflig ut om jag tröttnar och packar ner den ett år eller så.

Exempel 2: jag gillade Monki massor i begynnelsen. Billiga och helt ok plagg. Bland annat älskar jag mina beige chinos (som för övrigt är mina smalbyxor - kommer jag i dom är allt lugnt). Men på senare tid när jag kollar på applaggen tycker jag det skriker skrynkel och skräp om det mesta som hänger där. Inbillar jag mig eller har det blivit sämre?

Exempel 3: jag har till och med börjat ta lite avstånd från H&M! Fast det hoppas jag beror mest på att jag inte kommer in till stan och kan kolla av de roliga plaggen. Standardsortimentet går fetbort för mig.

Exempel 4: skor som inte är gjorda av skinn. Jag tycker folk säger till höger och vänster titta vilka fina stövlar, dom kostade bara 299 kronor på blablabla. Ja det var billigt. Men hur länge håller en sån doja? En månad? Två?

Ja så är det med den saken. Jag föraktar inte dom som tänker annorlunda, det är bara så jag resonerar. 40-årskris? Jag välkomnar den.

20 kommentarer:

Anna sa...

Jag tror inte på 40-årskris, jag är 23 och tänker också såhär :) Det är helt enkelt klokt tänkt om man vill ha en garderob som håller i längden. Inget monki och H&M för mig längre, det är roligare och mer ekonomiskt att köpa kvalité.

hallinbloggar sa...

Jag tänker likadant! Det blir färre plagg men med högre kvalité, speciellt för "klassiska plagg". Sen är det kul att blanda lite, från kedjorna och second hand.

Fin du är idag förresten!

syster A sa...

Så går mina tankar också. Tror det är åldersrealterat *s*. Mognad kan det nog handla om också, man MÅSTE inte ila iväg och köpa det senaste på HM och liknande. HM förser mig med baslinnen och dyl.

Var till optikern för några veckor sedan, han sade på detta viset till mig som just i den stunden fortfarande var 33: "Ja det är ju bra att kolla upp synen lite oftare när man börjar närma sig 40" .....ja ba nästan dåna....

Trevlig helg önskar Andrea 34 jordsnurrar :)

(ett något virrigt inlägg, kan bero på att jag ett stycke 4-åring med feber som upptar mina tankar)

Miah sa...

Du har helt rätt i det du säger. men jag tackar ändå kedjorna för billiga plagg man kan spontanköpa och sedan inte ha ångest över om de inte används mer än 2 ggr. Och nu i väntans tider är det oxå kanon att köpa grav kläder där som man (läs:jag) ändå inte kommer anv så fasligt mkt.

Free Fashion Pia sa...

Men eller hur! Hur kul är det att "fynda" när det håller max en tvätt eller så? Man får ju tänka lite hur mycket "milage" man får för pengarna....

Sofie sa...

Jag tänker så när det gäller skor. Att köpa plastskor är inte för mig. Blir ju bara äckligt. Dock är det inte riktigt lika viktigt när det gäller kläder. Kanske för att jag anser att jag inte har råd? Dessutom beror det ju mycket på vad det är för plagg, är det nåt jag tror jag kommer vilja ha en säsong och sen inte mer, så får det gärna vara billigt. Hade jag gått och köpt ett par jeans för 2500 kr så hade jag inte kunnat shoppa på länge..

Kanske bra att jag bor i Halmstad där utbudet inte är så bra.. Men visst känns det bittert ibland, jag vill också! Internet kan vara en förbannelse :-)

Anonym sa...

Jag instämmer i allt! Spanade in en klänning från Monki på nätet, när jag sedan såg den i butik kändes materialet som om det skulle självantända närsomhelst.

/Sofia

Linda K sa...

anna: word :)

hallinbloggar: secondhand oh ja! önskar jag hade mer tid till att springa runt. tack :)

syster a: ha ha, ja det är inte lätt att åldras ;D

miah: absolut! gravvoplaggen vill man ju elda sen så dom behöver itne kosta. och visst blandar man billigt och dyrt :)

ffp: word :)

sofie: visst är det så. det beror ju på hur besatt man är. jag är GANSKA besatt ;) billigt kan va bra också.

sofia: så är det jätteofta! jag undrar ibland om det är samma plagg på bild som i butik.

Miss Upsey Daisy sa...

Jag blandar lite. Är det tex en "partytopp" som jag vet bara behöver vara rolig en sommar köper jag gärna billigt. Är det ett par jeans som jag vill ha länge.. dyrare. Det beror helt på syftet med plagget. Men så har jag ett annat dilemma och det är att jag tenderar att spilla på kläder.. fläckarna sitter som berget även om det är dyrt tyvärr... :-(

Linda K sa...

miss ud: hej spillkompis! och jag då, jag köpte ju en tyllkjol som bara skulle dansa en sommar. fast vem vet om den inte dansar lite nästa osmmar också... :)

hedgehog-sara sa...

Jag stod och höll i den där Gantkjolen igår, fast en röd. Åh, finfinfin! Fast hur tvättar man den egentligen? Jag tänker på flärparna... (Ser du att jag försöker intala mig att det är ett dumt köp ;)

Linda K sa...

hedgehog: jag tror det är kem på den. fast å andra sidan behöver man ju inte tvätta den särskilt ofta, lufta är bra :)

Fröet sa...

Jag kan inte annat än instämma ;)

Mettan sa...

Jepp, istemmer herfra også, er akkurat inne i en kvalitet-ikke-kvantitets-sti, erfarer gang på gang at det er mine dyrere ting jeg er klart mest fornøyd med. Legger helt klart mest penger på tilbehør som sko og vesker siden jeg synes kvalitetsforskjellen er størst der, synes det er så utrolig fint med ting som tåler å slites og som bare blir finere jo mer det brukes! Kjøpte akkurat en godt brukt Mulberry Roxanne, helt fantastisk! På den annen side er HMs singleter til 50 kr faktisk veldig bra, og de tåler maaange vask. Har også noen langermede topper i økologisk bomull fra LOGG, også helt suveren kvalitet!

Malin sa...

Hålller med någon här ovan, och tror inte alls att det är åldersrelaterat! Själv är jag nitton och tycker precis likadant -kvalité är roligare, och i min garderob finns inte en plastsko så långt ögat kan nå! Fast iofs behöver ålder och mognad inte nödvändigtvis vara relaterade, så kanske handlar det om det sistnämda.. :) Och för ingens egentliga intresse så kan jag ju tillägga att jag dock allt som oftast köper mina kvalitetsplagg på second hand - brett utbud av olika stilar, bra mycket mer miljövänligt och kanske framförallt enormt mycket mer ekonomiskt (är ju som sagt nitton, med aningen skral inkomst..).

Linda K sa...

fröet: :)

mettan: absolut, ibland har man tur med billighetsgrejer också. lev länge och lyckligt med roxanne! :D

malin: second hand är ofta superkvalitet! kul att jag tänker som en 19-åring :D

PGW sa...

Sofie, Halmstad har en mycket bra Myrorna! Där går att göra riktiga fynd! Om du gillar second hand förstås.

H&M går bort, men erkänner att jag ibland köper enfärgade tröjor på Gina T. De håller inte länge, men det är kul att prova en ny färg ibland.

Min kilt är för övrigt skotsk och kommer hålla hela mitt liv antagligen. Den är väl modern för fjärde gången eller så sedan jag fick den.

Linda K sa...

pgw: coolaste kilten i stan! :D

liten sa...

Jag tänker inte riktigt lika men åt samma håll. Jag tänker material, inte märke el kedja. Hittar fortfarande bra grejer på Monki och H&M men är nu mera mer försiktig och eftertänksam. När det gäller skor så köper jag "icke skinn" när jag är sugen på sånt som jag är rätt säker på att jag bara gillar i typ 6 mån. Annars rockar skinn fett ;-)

Linda K sa...

liten: ja bara man är nöjd och känner sig fin :D