onsdag, april 16

Aj!

Åh gud, dom sticker nålar i tårna på henne! Värre än själva förlossningen ju!

Ja i Barnmorskorna alltså...

17 kommentarer:

Fröken Nina sa...

Jag kollar också... Sa kvinnan just att hon inte kunde lägga en bedövning för att hon inte fick betalt? Eller hörde jag helt fel?

Anonym sa...

jag skulle också vilja bli en Buzzador...om du får min mailadress, kan du skicka en inbjudan då?

klarajelbring@hotmail.com

/klara

Minna sa...

Just det du är ju värsta nålsrajja. Nästa gång du fyller år ska jag ge dig en liten geting med en nål i, inramad!

Linda K sa...

fröken nina: öh det missade jag. ajajaja såg det iallafall ut :O

klara: på väg!

minna: och då kommer jag att vomera på dig :D

Anonym sa...

När ska det vara en sk naturlig förlossning? Av det jag sett så har alla kvinnorna legat i sängen antingen på rygg eller på sidan och det känns som att det är slangar och mätare överallt.

Det var inte mitt bestående minne av min förlossning även om den första förvisso (under protest) innebar att jag tvingades upp i säng. Den andra var ju hemma så då blev det så naturligt det kan. Men det där som man alltid förespråkar på föräldrautbildningarna - inte finns det med i dessa program?

Fröken Nina sa...

Hon från Norrköping sprang ju runt och kollade om ngn kunde lägga "vad det nu var" och då svarade hon vid datorn att hon kunde men inte fick betalt (?) Jag hörde förhoppningsvis fel...

Anonym sa...

Hej fröken Nina!
Jo, jag tyckte också att hon sa så... Blev först förfärad - vårdpersonalens jobb går ju ut på att hjälpa patienterna - men sedan tänkte jag att det ju faktiskt är hennes fulla rätt att vägra. Om någon så åt mig att jag skulle jobba över tre timamr varje dag men ändå bara få betalt för åtta timmar skulle jag också surna till och vägra saker. Och det här är ju faktiskt exakt samma sak - men det gäller arbetsuppgfterna snarare än antalet timmar. Att vägra göra uppgifter som hon inte får betalt för är ju det enda sättet som hon kan protestera på. Förhoppningsvis inser sjukhusledningen på sikt att personalen är överbalastad och situationen inte håller, och skaffar en till läkare. Den lösningen kanske alla tjänar på i längden - snarare än att det blir så att personalen börjar slarva för att de har för mycket att göra.
Eller? Knivig fråga, just eftersom det går ut över patienterna.
Mvh, Johanna

Anonym sa...

Fröken Nina> Jag hörde att BM från Norrköping ville lägga en Västerviksbedövning, alltså bedöva runt livmoderhalsen och den håller i ca 2 timmar och lämpar sig för omföderskor. Svaret hon fick, enda svaret hon fick för ingen ville lägga var "Jag kan men jag har har inte betalt för att lägga sånt"
Min egen fundering runt detta är att det är en så pass ovanlig bedövning nu för tiden då ALLA ska ha EDA satt av en läkare att hon inte ville göra något som hon inte kände sig bekväm med. Det kan bero på ovana, risk för kompikationer eller helt enkelt att "de inte använder" den längre nästan. (Lika lite som de vill ge kvinnan morfin under förlossningen som man kunde göra förr i tiden, den bedövning är inte borttagen men används nästan aldrig)
Jag blev häpen över allas reaktioner på norrköpingsbarnmorskans förfrågan. Hon kunde ju inte veta att "de inte använder sig" av den metoden längre.. på förlossningen hon börjat på. Västervik och Norrköping är inte speciellt långt ifrån varann men i Sthlm ska alla suga lustgas och få EDA. I vilket fall som helst så var attityden jäkligt dålig mot hon som frågade efter västerviksbedövningen.. Ingen mötte hennes blick, alla nekade och hon hamnade i kylan helt oförstående.
Om jag kommer in och vill HA Västerviksbedövning så ska det banne mig finnas att få. Kunden har alltid rätt, även på en förlossning. Har de inte den metoden att ge så ska de inte berätta om den på föräldrakursen som ett alternativ.

PS. Nyaste rönen just nu är att smärtan kommer från livmoderhalsen och de pratar om att utveckla Västerviksbedövningen för att även barnmorskorna ska kunna ge den utan att behöva tillkalla läkare. Vi får väl se när pendeln svänger..

Anonym sa...

marie: varför är det inte naturligt med att föda i en säng? jag tycker alla förlossningar som visats varit naturliga!

förutom hon som födde i bilen - inte det minsta naturligt!

det är väl bara bra att det finns hjälpmedel om det skulle behövas?

Fröken Nina sa...

Johanna - ja, det har du helt rätt i. Jag skulle inte heller jobba om jag inte fick betalt. I det läget lät det så grymt bara, när det handlar om människor.

Maria - jag är inte så insatt i förlossningar alls, men tack för ditt svar =)

Linda - tack för användandet av din blogg! =)

Anonym sa...

Är det inte läge för lite vår/sommar-drive på I can buy you...;)

Skolfröken sa...

Själv tyckte jag att bultsaxen var det läskigaste i gårdagens program ;-)

Linda K sa...

marie: jag tycker också det är konstigt att alla ligger ner. det ska ju var alättare och gå smidigare omman är upprätt? det har jag varit båda gångerna.

fröken nina: weird...

johanna och maria: jag lyssnade inte så noga, men då förstår jag diskussionen. tack!

cissi: jag har snart inga kläder kvar... ;D

Anonym sa...

Tack. Kände mig lite påhoppad där ovanför. Självklart är det naturligt att föda barn oavsett hur det går till - även i en bil osv.

Men, man förespråkar ju upprätt förlossning av just de skälen du skriver. Vet inte om det blir med kliniskt vid universitetsjukhusen jfrt exempelvis förlossningarna på Danderyd

Anonym sa...

Blev också upprörd över läkarnas nonchalans inför BM fråga om vem som kunde sätta Västervik!! Tyvärr härskar ju en vansinnig hirarki på vissa avdelningar. Vår dotter hade för kort tungband och vår BM bad unnderläkaren (gravid kvinna) att klippa detta och blånekade pga "det behövs verkligen inte". Efter någon minut kommer överläkaren (manlig) så tittar även han och säger diretk att "detta är en typisk klippning. Vill du göra det (vänder sig till underläkaren)?" Då svara hon " Nej jag är inte så van så gör det du"......Var ju inte direkt den orsaken hon sa till oss!!!

Tycket att BM som satte nålarna verkade vara en riktig surkärring..Stel och stiff, inte alls varm som de övriga har varit.

Förresten varför har kvinnorna BH på sig när de föder? Vore det sista plagg som jag skulle klämma på mig i en förlossning :-)

Linda K sa...

jessica e: jag reagerade på att flera har bh! jag var au naturelle jag. fast med städrock såklart! :P

Anonym sa...

Moi aussi :-)