onsdag, maj 23

Hur går det till?

Jag fattar inte helt och hållet en sak. Och ändå har jag körkort. Rondeller. Jag kör in i en, och kommer alltid ut där jag ska. Utan att bumpa ihop med andra bilar. Hur funkar det?

För ibland om jag ligger i ytterfil vill jag ändå svänga. Och då gör jag det. Men om jag ligger i innerfil och vill köra rakt fram kan man ju tänka att någon annan som ligger som jag låg förra gången, i ytterfil alltså, skulle vilja svänga. Vilket skulle leda till krock. Men det gör det aldrig. Antingen är jag komplett galen och har flyt, eller så är det något magiskt med rondeller som gör att allt bara funkar. Var man än ligger och vart man än ska.

Tack så mycket, vägverket.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, rondeller gillar jag. Underlättar för alla bara alla vet hur man skall köra. Uppväxt i Västerås som ju är uppbyggd kring sina rondeller.

Reglerna har dock ändrats sedan jag tog körkort och en rondell (eg. så heter det ju Cirkulationsplats) är egentligen en raksträcka som svänger. Man får alltså ligga i innerfil och köra ut från rondellen (om utfarten har två filer). Man skall alltid blinka höger vid utfart från rondell.

Själv har jag sedan flytt till Sthlm blivit lite mer försiktig då inte alla verkar fixa detta med "rondellvett". Vägverket är dock en god informationsgivare och för de som inte vet gäller detta:
http://www.vv.se/filer/publikationer/cirkulationsplats.pdf

Linda K sa...

marie: oj vad mycket information, tackar. men,det kommer alltid att heta rondell tror jag :)

Cecilia sa...

Jag är lika förvirrad och förundrad som du att det verkligen fungerar. Som ovan nämnde så är det nya regler sedan jag tog mitt körkort. Som hemsk billist jag är så vet jag dessvärre inte hur de fungerar, ja i alla all inte förrän jag läste maries inlägg. Nu ska jag bli bättre billist :)

Linda K sa...

cecilia: tuta och kör :)

Anonym sa...

Ugh! Blir prejad i rondellerna ibland av folk som inte vet hur man kör. Men då lägger jag mig på tutan och hytter med min lilla näve och en gång så vet jag att det hjälpte, för nästa dag så låg han i rätt fil ;-)

Linda K sa...

fru hjelm: ja på dom bara ;D

Anonym sa...

Ja, det är konstigt att det funkar med tanke på hur få som faktiskt vet hur man SKA köra. Den låga olycksfrekvensen måste ju bero på att man i rondellerna håller låg hastighet och är noga med signalering och uppsikt. Faktum är att jag inte ens har brytt mig om att lära mig de nya reglerna hundraprocentigt, för alla har ju ändå sin egen uppfattning om hur man ska tolka dem och då kan man ju ändå inte lita på att det funkar bara man håller sig till reglerna. Bättre då att köra försiktigt och hålla ordentlig koll på andra bilar.

Linda K sa...

snöstjärna: klokt tänkt! :)

Petra sa...

Lätt som en plätt ju!

Den som ligger innerst i rondellen har alltid företräde, därefter den som ligger ytterst, därefter de som vill in!

:)

Tänk bara - mest innerst går först!

Linda K sa...

petra: klok som en bok! :D

Petra sa...

Fast detta gäller inte i rondellen vid IKEA Kungens kurva har jag märkt. Där går störst först!

Vi med vår plutt-peugeot ber till gud varje gång:)

Linda K sa...

petra: olika regler för olika rondeller :O