måndag, januari 12

Slutmjölkat

Vi tror att dottern kan vara tillflligt laktosintollerant efter en magsjuka innan jul. Nån som vet gröt som funkar då? Vi kör med majsvälling, vilket barnläkaren sa var ok. Men det innehåller ju också skummjölkspulver.

Tacksam för tips!

14 kommentarer:

viveca sa...

Nu är jag ingen expert på området, men som jag minns det är det själva mjölksockret man ska undvika när man kör laktosfattig kost. Kan det vara så att skummjölkpulver inte innehåller mjölksocker (laktos)?

Angelica sa...

Jo, skummjölkssockret innehåller laktos. En hel massa faktiskt.

Jag är laktosare, när det gäller spädbarnskost så är jag ingen expert. Det kan vara så att hon tål lite, vilket det brukar vara, så kör på gröten och köp laktosfrimjölk. Kör på Arlas eller den finska varianten. Varning för Arlas laktosfria som är packad i vanlig mjölkförpackning, den smakar (helvetet).

Har ni laktosintolerans i släkten? Det är genetiskt ärvtbar "sjukdom".

Anonym sa...

Det funkar att koka egen gröt med risflingor och sedan lägga till frukter eller bär eller fruktpuré. Fördelen med risflingor är att de kokar på nolltid!
/Mickis

viveca sa...

Ah tack Angelica. Körde själv låglaktos ett tag, men fick aldrig rätt på vad som var vad. Lite av en djungel.

annatje77 sa...

Åh, stackars lilltjejen. Tyvärr vet jag inte något svar på din fråga.
Hoppas det rättar till sig.....

Lina sa...

Det finns helt mjölkfri gröt av märket EnaGo. Även Sinlac är mjölkfri men innehåller en del socker. Eftersom den är mjölkfri är den ju även laktosfri så den borde ju funka. EnaGo har även välling, men det är ganska olik vanlig välling i smaken så den kanske inte går ner...

Linda K sa...

viveca: jo den gör ju det :S

angelica: hon får inte mjölk till gröten, en klick äppelmos eller nåt istället. nä inget sånt i släkten, tydligen kan småttingar få sånt tillfälligt när magen varit i oskick. brukar gå över på ett par veckor. tack för tips!

mickis: tack för tips!

annatje77: det gör det säkert :)

lina: tack för tips!

Camilla sa...

har en kompis vars son fick samma problem för någon vecka sen. hon gav honom semper magdroppar och laktosfri majsvälling. lycka till!

Angelica sa...

Det är en djungel. Tom för mig som är laktosare. Om jag skulle vara tokstrikt så skulle inte en lite goidsbit gå ner inte heller någon hand i en chipspåse. Jag fuskar ibland. Mindre bra. Men när restaurang folk inte ens har koll så kan man ibland bli lätt förbannad.

Linda skönt för henne och er. Min intolerans kom när jag var 20, som en presnt på posten typ.

Anonym sa...

blötlägg havregryn och gör på det. om det funkar med laktosfri mjölk kan du koka med hälften vatten - hälften mjölk. och sen lite fruktpurre på det!

(man behöver egentligen inte blötlägga, speciellt inte om man kör m Gyllenhammars havregryn)

/Helena SP

mimmi sa...

Det finns laktosfri gröt. Min unge vägrade dock äta den. Jag provsmakade och förstod varför. Mycket pengar direkt i soptunnan!
Helt laktosfri välling finns inte vad jag vet men Nestlé har en låglaktosvälling. Majsvälling funkar förresten inte alls för alla laktosintoleranta barn oavsett vad läkarna säger. Här resulterade det i otroligt illaluktande blöjor. :)

Linda K sa...

alla: tack för tips! o´ch ja jisses vilken djungel det är...

Malin sa...

Jag var laktosintolerant som barn och är uppvuxen med sojavälling. Jag tror att den finns kvar fortfarande och är från semper. Ibland har apoteket den.

Linda K sa...

malin: tack :)