måndag, december 29

Ett himla röj

Jag fick frågan om mina do-abouts när det gäller att röja och rensa hemma. Och jag sprider gärna ordet!

Jag är lite av en städnarkoman. Med det syndromet följer naturligt att jag mår bättre och gillar ännu mer att röja om det är lättstädat = inte en miljard prylar och pinaler överallt i hemmets vrår. Jag är väldigt lagom är bäst där. Eller kanske minimalt är bäst.

Så, det är skönt att det inte ligger alltför många saker framme. Det är snudd på ännu skönare om det inte ligger en massa saker undanplockade! Att stuva undan saker i lådor och garderober och på vinden och i källaren bara för att de inte ska ligga framme - det är noll feng shui i det.

Till skillnad från min man älskar jag att slänga saker. Sånt som vi inte använder och sannolikt inte kommer att använda i framtiden heller - ut med det. Sälj, skänk eller kasta. Jag brukar lite pedagogiskt spara det i makens mening svårslängda en tid på vinden, och sen när han också inser att det bara står där kan vi slänga.

Och! Man behöver inte rensa hela huset på en gång. Ta lite i taget!

Några tips som jag försöker tillämpa:

  • Man behöver inte hamstra alla barnens bebiskläder, dagispyssel, skolböcker, etc. Jag sparar det som är speciellt och roligt, resten får gå. Visst är det roligare att titta på ett urval söta teckningar från de unga än alla 100 000 000 teckningar av skiftande kvalitet?
  • Hellre 5-10 ljusstakar/vaser/skålar/påslakan/sjalar etc etc etc som jag använder än 20-25 som står undanstoppade och tar plats. Där har jag för övrigt två svagheter som heter skor och väskor, ehum.
  • I barnens rum får man vara smart. Ta inte diskussionen med barnen om leksaker dom inte längre använder. Låt vissa saker bara försvinna. 
  • Som gammal bibliotekarie har jag länge hamstrat böcker. Och dom blir bara fler och fler. Så numera sparar jag bara de böcker jag verkligen tycker om och minns. Annars blir ju bokhyllorna också skräpförvaring.
  • Samma sak med kläder. Ha inte en massa för små plagg/såna du inte använder/såna som säkert passar till den och den situationen i garderoben eller klädkammaren. Rensa. Få överblick. Håll ordning. 
  • Det är ju mycket bättre och roligare att någon annan får ta över sånt som jag aldrig använder. Sälj på bloppis/Blocket/Tradera eller skänk bort
  • Kasta trasiga saker!
  • Spara inte alla pinaler bara för att du har dom hemma. Pinaler tar plats. Det är mycket härligare med färre pinaler och överblick!

6 kommentarer:

camilla sa...

HUR diskuterar du med din man för att saker ska slängas? Jag bor med en hamster som vill ha kvar allt allt allt och jag blir emellanåt vansinnig. Tips tages tacksamt emot :)

Unknown sa...

camilla: jag skulle säga att jag väljer mina strider. man är ju två i ett förhållande, man får ge och ta typ. sen behöver man ju inte berätta allt heller ;)

Jessica E sa...

WORD!!!! Jag bor också med en ekorre och kommer visa honom ditt inlägg!

Jag blir galen av detta sparande utifall att som aldrig händer...Det värsta är att nu har hans mamma fått snurren och jul efter ju går psykko-bananas och handlar ca 20 par ljuslyktor till oss (vi har 95 kvm...och det är inga snygga lyktor). Vi skulle kunna öppna butik..Nu har jag äntligen övertalat honom att lämna in årets skörd till Stadsmissionen.

Det roliga är att jag rensar när jag är ensam hemma och han märker inte ett jota...:-D så så viktiga var inte de papper etc som han tror.

About Alice sa...

Jag bor också med en hamster och jag jobbar hårt med att röja Vi har en källare på 70 kvadrat som är fylld med junk ( inte mitt junk utan samlats på innan min tid) . Vi håller på att rensa den nu och jag hittade säkert tusen serietidningar som jag frågade om han någonsin skulle läsa de igen... Men de fick gå men annars finns det så mycket skräp. Kommer nog att gå själv och plocka och slänga lite för jag tror säkert att 2/3 bara kan gå och 1/3 kan användas... Om det ens är så...

en annan camilla sa...

Tack för bra tips. Det där med att göra ett urval av barnens skapelser och spara det är ju...väldigt vettigt! Hur många vita ark med streck på behöver man liksom? Min mamma har sparat allt, och då menar jag a l l t. Från utslitna strumpbyxor till glosböcker till diverse oidentifierbara prylar från slöjden. Inget jag vill ha nu, och då har det tagit upp massa utrymme hos henne i mer än 20 år i onödan. Nä, mera rens säger jag. Tror jag ska börja imorgon ;)

Unknown sa...

jessica e: man får sköta det snyggt helt enkelt! :D

about alice: klokt tror jag. Det är oftast inte så att man behöver allt man sparar på, men har bara svårt att skiljas från det. om dom inte ser det försvinna kommer dom inte att sakna det. easy pisy! :D

en annan camilla: you go! det är SÅ befriande!