lördag, april 5

Liten klädkammarguide

Jag fick en fråga om jag inte kunde återge Chics tips vad gäller ordning och reda bland kläderna. Jovisst, en kortvariant följer här:

 1. Förberedelser
  Om det saknas, skaffa förvaringsboxar och galgar. Städa rummet där du ska rumstera, röj på golvet och ta fram stora sopsäckar.
 2. Sortera ut de enkla sakerna
  Det är enligt Chic säsongsrelaterat (badkläder, vinterkängor, dunjackor...), sentimentala plagg (brudklänning, festplagg till Halloween...) och lägg i förvaringsboxar. Förvara inte nödvändigtvis i klädkammaren utan kanske heller på vinden eller i källaren. 
 3. Dela upp innehållet i garderoben
  Dela upp klädkammarens plagg och accessoarer i kategorier: jeans, tröjor, blusar, kjolar, klänningar, skärp, skor, smycken...
 4. Prova - bestäm vad som ska stanna
  Var kritisk. Har du inte använt plagget på länge så ryker det. Sen finns det alltid ett eller två undantag. Man behöver inte fem ful-t-shirts som man kan måla i (behöver man ens en?).
  Frågor att ställa:
  - Älskar jag plagget fortfarande?
  - Har jag burit det det senaste halvåret?
  - Passar det mig i min nuvarande storlek?
  - Passar det med andra plagg i min klädkammare?
 5. Släng, sälj, skänk
  Gå igenom plagg du sorterat bort. Trasiga och smutsiga plagg slängs. Omoderna plagg i gott skick skickas till välgörenhet. Resten - sälj på Blocket, Tradera eller i bloppis. 
 6. Rensa klädkammaren och maxa hängytor
  Ta bort skrymmande saker som resväskor och stövlar. Gå igenom grundmaterialet i klädkammaren. Behöver du mer hängplats? Krokar? Trådbackar?
 7. Arrangera och kategorisera
  Häng upp plaggen genom att arrangera dem i olika kategorier: kjolar, blusar, kavajer... 
 8. Organisera accessoarerna
  Rada upp dina skor så att du tydligt ser alla dina par. De som används mest ställs inom nära räckhåll. Använd transparenta skokartonger eller fota och sätt på vanlig skolåda. Väskor placeras på hyllor eller hängs på galgar. 
 9. Häng efter färg
  Från mörkt till ljust, förslagsvis. 
 10. Summera din klädkammare
  Beskåda och grunna på vilka trender som framträder, vilka plagg är överrepresenterade, vilka plagg saknas, för få basplagg? Basera din shoppinglista framöver på vad du älskar och på vad som saknas. 
Det var en sammanfattning, ska du gå all in rekommenderar jag att skaffa Chic. 

Och ett personligt tillägg. Jag har bara kläder i min klädkammare. Inga skor och inga väskor. Hur fräscht med skor som man gått ute med där? Skulle dessutom aldrig få plats... Väskor förvarar jag också på annat håll. Det är väl därför det heter klädkammare ;)

Eventuell oordning skyller jag på min man!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra guide! Tar med den när jag närmar mig garderoben. /Sandra

Unknown sa...

sandra: hyvens!