tisdag, februari 11

Läs för barnen för böfvelen

I boken Läsa högt – en bok om högläsningens förtrollande verkan (2003) hävdar den amerikanska barnboksförfattaren Mem Fox att ett barn behöver höra 1000 sagor innan de börjar skolan för att själv lära sig läsa.

Jag har alltid läst mycket för barnen, och uppmuntrat dom till att själva titta i och läsa böcker. Eftersom jag själv är uppväxt med böcker och bibliotek och känner att det berikar mitt liv så mycket, vill jag försöka föra det vidare till mina barn.

Ibland hör jag människor som med stolthet förkunnar att dom aldrig läst en bok i hela sitt liv. Vad sorgligt! Så många spännande, sorgliga, roliga, intressanta berättelser dom missar. Vad mycket fattigare deras språk antagligen är. Vilken miss att se filmer och aldrig ha boken att jämföra med.

Sammanlagt läser jag nästan en timme för barnen på kvällen. Ibland är det så spännande att vi bara måste läsa ett kapitel till. Sonen lånar böcker på skolans bibliotek som han läser i skolan och tar med hem. Dottern älskar att hänga på biblioteket och låna hem böcker.

Det känns som att jag lyckats rätt bra :)

12 kommentarer:

Anonym sa...

Som lärare kan jag bara hålla med! Läsning är viktigt och att prata om det som man har läst. Klassen som jag har älskar när jag läser högt, det är höjdpunkten på dagen!

/Linda

mis(s)match sa...

Det är roligt att läsa och att läsa högt. Vi är på biblioteket minst en gång i veckan och barnen läser väldigt mycket och väldigt ofta. Tyvärr läser jag sällan högt för dem...
Hur hinner du en timme högläsning? Vi kommer hem vid sex-tiden och äter tidigast vid halvsjutiden, sedan är det bad/dusch och annat bestyr innan läggdags...

Charlotta Sofia springer o trimmar sa...

Jag är uppväxt med mycket läsning och planerar verkligen att föra det vidare till mina barn (om jag får några). Det är så viktig, roligt och inte minst berikande för ordförådet. Jag tror en får mycket gratis där.

När folk säjer så där: "Jag läser aldrig" kan jag inte låta bli att tycka synd om dem.

Telknik, i-padar, datorer, film när en vill i all ära, men vi får aldrig sluta läsa riktiga böcker tycker jag :-)

p. sa...

Vad underbart att höra hälsar en svensklärare som dagligen ser 15-åringar som inte orkar ta sig genom mer än m-a-x en sida text. Givetvis finns det många som är totala motsatsen till detta också, men antalet som inte vill/orkar/förmår har ökat rätt markant under de femton år jag jobbat som svensklärare.

Sara sa...

när mina blev för stora för godnattsaga (enligt dem själva) började jag läsa gomorronsaga för dem när de åt frukost. Tända ljus, Harry Potter och frukost - oslagbart. Vi kom för sent ett par gånger pga spännande kapitel :)

Unknown sa...

linda: det är härligt att höra att lärarna läser för barnen både i förskolan och skolan! :D

mis(s)match: inte alltid en hel timme, men dottern har en bok och sonen en och dom lägger sig vid olika tider. så det tenderar att dra iväg tidmässigt.

charlotta: word!!!

p: tråkigt! man får så otroligt mycket av läsning, tänk att gå miste om det :(

sara: ååååhhh vad härligt! :D

Minna sa...

Vi läser också.
Har du några bra tips att läsa för barn i Jacks ålder? Vi lånar en del på bibblan men vi prickar inte alltid rätt.

Smilla vill bara läsa "Schassens billäger" (dvs en bok om Blixten McQueen).

Anonym sa...

Har oxå läst mycket för barnen men tyvärr läser 16-åriga sonen inget just nu :(. Hur motiverar man tonåriga pojkar att läsa? Har försökt hitta spännande böcker men det nappar inte.....

mvh B-M

Unknown sa...

minna: för tilde läser jag mästerdetektiven kalle blomkvist nu. gammaldags språk, men hon har hört den på dagis och vill absolut höra. annars gillar hon allt som är spännande/lite läskigt eller hysteriskt roligt. eller om det har med alfabetet eller siffror att göra. på bibblan väljer hon mest bara bebisböcker som jag diskret sorterar undan... jag tror man får testa vilt, och så ibland hittar man nåt som funkar! :)

b-m: jag är ju inte där än med mina egna, men bonussonen var/är inte heller någon läsare. tänker att om dom har det med sig som små så kanske dom behåller läsintresset. det är nog en utmaning att få tonåringar att nappa, det kräver koncentration och tålamod att sätta sig med en bok hur spännande den än är. fortsätta försöka och uppmuntra gissar jag. kanske något som också finns som film/spel så att man känner igen sig? lycka till!

Lfthmn sa...

Att läsa är att resa. Faktiskt!

Unknown sa...

lfthmn: sant!

Erika sa...

Japp, böcker/att läsa är viktigt tycker jag med. Sonen (8 mån) gillar mest att skrynkla/äta papper än så länge, men en bok vi har där man kan känna på olika djurs päls funkar. Den läser vi ofta, ofta (kan den snart utantill). Jag älskar själv Pettson & Findusböckerna så vi har dem alla på svenska och har börjat köpa upp dem på engelska också iom att pojken blir tvåspråkig (bor ju i uvesa). :) Håller med om att läsa på platta/e-reader inte blir detsamma.