torsdag, november 20

Får man?

Såg just när Samantha fick röd färg slängd på sin päls i STAC-filmen. Engla trånar efter en fuskpäls från H&M. Och jag funderar. Är det ok att ha äkta päls? Jag har mormors gamla. Varm och go.

Får jag använda den eller kastar någon färg på mig då?

23 kommentarer:

Anonym sa...

Det undrar jag också. Jag skulle ALDIG köpa en ny äkta päls men jag har ärvt min mammas (hon lever och har hälsan tack så mycket;), en minkspäls men vet inte om jag "får" ha den på mig. Ja för mamma får jag såklart ha den på mig...men du fattar.

Annie - PD sa...

Mjaa, det där är upp till var och en tycker jag.

Personligen skulle jag inte gå runt i äkta päls - djuren föddes upp i ett syfte då som nu - bara för pälsen sen slänga resten...

MEN - jag skulle inte heller slänga färg så möter du mig på gatan är du safe :D

Anonym sa...

Hm, ja, klurig fråga. Finns pälsen är djuret redan dött och köper man den inte själv från "förstahandsbutik" så har man ju inte bidragit till att just det djuret dör. Men sedan är det ju som sagt ett personligt ställningstagande! Jag kan tycka det är helt OK att bära päls om man tex äter kött. Det dödas ju betydligt fler djur för att ätas upp, än för att bli pälsar, ju!

Mie sa...

Jättesvårt det där... Jag har oxå ärvt en varm go snygg päls som jag nog kommer att använda i vinter även om det egentligen går emot mina principer.

Tänker som så att min päls ju är så gammal att det nog är preskriberat. Eller?

Anonym sa...

jag är sjuk och frusen, så jag hade päls idag. Annars hade jag frusit ihjäl. En gammal päls alltså, som kommer från Myrorna. Det känns rätt ok. Inte helt, men ok. Jag tycker man kan ha gamla ärvda,eller loppisköpta pälsar.

Helst får eller något, som inte är pälsfarms-päls. Det skulle jag nog inte ta på mig.

Anonym sa...

Tänker på Vänner-avsnittet när Pheobe ärver en päls. Underhållande avsnitt. Kolla på det! Tror inte det hjälper dig i ditt beslut, men lite kul kan man ju få ha under tiden man funderar! :-)

Anonym sa...

Jag vill kunna ha min nyärvda minkpäls i perfekt snitt från 60-talet utan att bli stenad. Känner mig dock inte bekväm med tanken. Hade du frågat mig för 20 år sedan hade jag skrikit högt av avsky. Är det ett ålderstecken om något att jag snart tycker äkta päls är okej?

P.s. min minkpäls är äckligt snygg. d.s

Linda K sa...

alla: ja det är svårt. känner mig liksom skyldig när jag har den. blir mest till fint, typ.

Vesnas vardag sa...

Knepigt det där. Men jag tycker lite som Nina. Om man kan äta djur på borde inte päls vara ett jätteproblem. Man kastar ju inte färg på icke vegisar. ;) Jag flagar för Hm's fuskpäls, beställde en idag. ;)

Linda K sa...

vesna: *viskar* jag med :P

Anonym sa...

Är Hm:s fuskpäls på vuxen avdelningen så att vi som inte är lika små som Engla kan ha den?

Jag känner att det är helt ok att använda second hand /ärvd päls. DÅ har man inte initialt bidragit till att djuret dött enbart för pälsens skull. Pälsen finns och det är väl bättre att den används än att den slängs...Jag skulle aldrig köpa en ny!

Linda K sa...

jessica e: det får vi verkligen hoppas, jag brukar inte shoppa till mig själv på barnavdelningen ;)
så resonerar jag också.

skåneanna: ja det är väl bättre att använda gamla pälsar än att låta dom ligga och damma?

Anonym sa...

Hm, varför känner jag också så? Jag har ärvt mormors gamla men vågar jag verkligen använda den?

Linda K sa...

mia: ja det är ju lite trist :(

Lena sa...

Jag har världens finaste, mjukaste mössa i vit mink men jag tror inte att jag skulle våga mig utanför dörren med den. Ärvde den från farfars sambo och den är verkligen jättevacker.

Linda K sa...

lena: tråkigt när man ärvt från nån man tycker om men inte riktigt kan använda :(

Anonym sa...

Var inne på HM i dag men det finns ingen fuskpäls att beställa...? Var har ni sett den?

Anonym sa...

Jag tycker det är ok faktiskt, iaf när den är ärvd. Är väl bättre att använda gamla fina pälsar än att låta dem hänga i garderoben.
Jag har fått (ärvt? :)) mammas päls från 70-talet. Just den är i fårskinn, så där har jag inga samvetskval, jag inbillar mig att fåren i sverige får må bra och att de ändå slaktas och äts upp förr eller senare.

Anonym sa...

Hittade pälsen på HM men den är SLUT!!! :-(

Malin: SOm agronom och barn till fårägare ger jag dig 10 rätt av 10 möjliga rörande livet som får. Blir kött och päls förr eller senare och lever innan dess loppan i öppna hagar.

Anonym sa...

Jag tycker som Jessica Beg päls är Ok

Linda K sa...

jessica e: ja den gick visst i ett naffs! får låter helt ok, vad gossigt med sån päls :)

malin: helt rätt tänk. tycker jag .)

att ha det gott: ok! :)

Anonym sa...

Jag tycker att all äkta päls, ärvd, second hand och nytillverkad är UNDERBAR! Inget större fel enligt mig att bära päls om mna tänker på alla skor, väskor, jackor etc. som säljs som är gjorda av LÄDER. Bara för att "håren" är borta, skulle det ses som mer OK? Sen såklart är det olika djur de tillverkas av (kalv, mink...you know..) men jag älskar päls och värmen det ger. Äter man kött och använder lädervaror ser jag inget fel att heller bära päls. Sen att det är fantastiskt snyggt också.. :)

Linda K sa...

malin: du har rätt i att man lätt fokuserar just på päls i form av kappor. det finns ju så mycket annat som kommer från djur. jag skulle inte gå och köpa mig en ny päls, men den ärvda får åka på nån gång ibland :)