söndag, mars 2

Skjortkunskap

Jag tycker faktiskt det är nästan snudd på lite sexigt med goda råd om hur man tar hand om sina plagg på bästa sätt. Som när The Shirt Factory beskriver hur man stryker en skjorta. Det är kärlek! Efter en informativ och utförlig inledning om strykjärnets A och O följer åtta punkter:
  1. Börja med att läsa i skjortans tvättråd vilken stryktemperatur som rekommenderas. En bomullsskjorta tål höga temperaturer, oftast tre prickar på strykjärnet. 
  2. Knäpp upp alla knappar och ta ur kragstickorna. 
  3. Fukta skjortan med t.ex. en blomspruta eller en gammaldags dänkflaska. 
  4. Rundstryk manschetterna på både avigsidan och rätsidan. En skjorta med dubbel manschettviks ut helt och hållet. 
  5. Stryk kragen först på avigsidan och sedan på rätsidan. Stryk från mitten och ut mot kragsnibbarna. Vik sedan kragen längs med kragståndet och pressa medstrykjärnet en stund så att kragen ligger snyggt. 
  6. Ärmarna kan strykas platt på strykbrädan eller med en speciell ärmbräda. Fördelen med ärmbräda är att du slipper de veck som annars blir väldigt framträdande. Det finns olika skolor inom detta område. Vissa tycker dock att ärmvecket ger en vass och nystruken look. 
  7. Framstycken stryks sedan omsorgsfullt. Även framslån och mellan de översta knapparna. 
  8. Sist stryks ryggen.
Sen kommer överkursen, den delen gillar jag allra bäst:

ÖVERKURS 1 Även om du tänkt ha översta knappen oknäppt i skjortan ger det ett snyggt resultat att först knäppa den, t.ex. tills du tagit på dig en kavaj eller tröja och kragen lagt sig lite. Om du har gott om tid är det bra att låta skjortan hänga en stund på en bred galge för att vila sig i form innan du tar på den. 

ÖVERKURS 2 Den som vill ha en nonchalant och somrig look gör bäst i att följa alla punkter ovan, för att sedan torktumla skjortan en kort stund på låg temperatur. 

OBS En linneskjorta gör sig till skillnad från en linneduk bäst ostruken.

Jag blir lite darrig. Blir inte ni?

Skjortans anatomi. 

5 kommentarer:

Kära Syster sa...

Det är heeelt fantastiskt, det är det sannerligen!

/Anna

Sara sa...

Igår, när jag sydde upp gardiner tog jag fram strykbrädan. Och nu kommer du att svimma: Det var första grejen jag strukit sen vi sålde huset. 2011.

Så jag har lite svårt att förstå just det här inlägget, det har jag ju ;)

Linda K sa...

anna: sannerligen!

sara: uh? inte strukit på 2 år? jag fattar inte...? ;O

Anonym sa...

Ha! Jag har gått textil gymnasielinje, så jag blir alldeles nostalgisk! Men att inte stryka linneskjortor? Lever min gamla gymnasielärare än skulle den delen få henne att gå i taket...
Helle

Linda K sa...

helle: joman jag kan nog hålla med, linne är ju nästan snyggare skrynkligt ju :)