torsdag, juni 13

Vi är alla olika. Men...

Idag hämtade jag dottern hos en kompis. När jag kom busade och gömde sig dottern och hennes kompis under köksbordet. Med varsin rinnande isglass i högsta hugg. Sen sprang dom runt runt så det skvätte isglass överallt. Jag försökte stoppa åtminstone mitt eget barn, men kompisens mamma bara skrattade (uppgivet?) och sa Äsch det är ingen fara. 

Hemma hos oss sitter man på en stol vid bordet och äter sin glass. Man är inte under bordet, och man springer definitivt inte omkring inomhus med den. Det gäller mina barn och andras.

Jag undrar om vi föräldrar har så olika uppfattning. Är det verkligen ingen fara? Vill man slira runt i smält glass på golven och ha skitiga handavtryck på alla väggar? Eller känner man sig obekväm med att säga till andras barn? Jag har inga som helst problem med det. Eftersom det inte är något konstigt att säga till om. På dagis sitter man lugnt och fint och äter. Hemma tenderar det att bli gapigare och fnissigare med kompisar hemma, och det är helt ok. Men man kan ändå ha något slags bordsskick. Man kan hjälpa till att plocka undan när man tagit fram leksaker. Det är inte ok att hoppa i vuxensängen. Man väntar med att gå från bordet tills kompisen ätit färdigt.

Jag tycker snarare att det blir jobbigt när föräldrar inte förklarar vad som gäller för de barn som är på besök utan låter dom löpa totalt amok.

Inga konstigheter. Eller hur?


12 kommentarer:

Hanna Lans sa...

Men det roligaste som finns är ju att hoppa i vuxensängen! Och glassen avnjuts bäst med tillhörande skratt och slörp!

Åh, jag tycker verkligen inte att det är någon fara. Och jag har inget som helst problem med att säga till andras barn. Jag har kanske bara lite färre regler än många andra.

Eller så är jag bara slapp. Kan också tänkas.

Förutom det där med hopp i vuxensäng. Det ÄR något av det roligaste som finns, även för vuxna. :)

mis(s)match sa...

Instämmer helt!

Unknown sa...

hanna: ha ha, skön inställning. men man kan ju ha roligt utan att riva och skita ner. och så är jag inte så förtjust i att ha andra än mina egna barn farande där jag ska sova. huvudsaken är att man själv känner sig bekväm med vad som händer och vad som gäller, tänker jag :)

mis(s)match: :)

Sara sa...

Det som inte är ok i vanliga fall, hemma - är naturligtvis inte ok bara för att det är kompisar med. Jag är som du tror jag, å andra sidan sitter inte min 18 o 19-åring under bordet och äter glass så ofta nuförtiden ;)

Unknown sa...

sara: tur för dig, det hade varit jobbigt :D

Anonym sa...

Håller med dig helt . Det skapar trygghet för barn om de vet vad som gäller . Ewac

Kristina Nilsson sa...

Instämmer helt! Jag har på sistone börjat fundera om vi är väldigt stränga föräldrar. Många av våra vänner verkar ha en mer slapp inställning. Det känns bra att läsa att det inte bara är vi som vill ha viss ordning vid matbordet (och inte under det).

martina sa...

hear! hear!


(å andra sidan tyckte vissa mammor i min dotterns barngrupp att jag var en führer-mamma!)

Unknown sa...

alla. jag undrar också om jag ses som den där stränga mamman ibland. hoppas inte det. tycker som flera skriver här att det är ett ansvar man har att visa rätt!

Anna sa...

Jag har inga problem alls med att barnen äter glass lite här och var vi har med flit t ex en smutståliga soffa som går lätt att tvätta. men däremot får man inte vara taskig eller lämna folk utanför hos oss. Jag tror det handlar mer om att vi vuxna faktiskt har rätt olika uppfattningar om vad som är ok och inte än att man inte skulle våga säga till andras barn :)

Anna sa...

Dessutom tycker jag att det är bra att barnen lär sig tidigt att visa hänsyn och försöka förstå att det som funkar på ett ställe kanske inte gör det på andra. Hemma hos oss får man t ex äta med händerna. Varken våra barn eller besökande har dock några problem att förstå att man inte får göra det i skolan eller hos en familj där andra regler gäller.

Unknown sa...

anna: visst kan det vara så, att vuxna har oliak uppfattning. jag får väl se det som min uppgift att vägleda andras ungar lite när dom är hemma hos oss ;)