onsdag, juni 16

Men håret! Inte mitt, deras.

Nu vill jag på intet sätt uppröra känslor här. Men jag måste skriva.

Små killar med väldigt långt hår. Alltså unga män som har friserade långa kaluffser. Såna som uppenbart en frisör satt händerna i. Varför?

Jag får för mig att det ofta är föräldrarna som styr och som vill att deras lilla kille ska se ut som... Gustav Vasa?

Sonen är helt övertygad om att en av hans dagiskompisar har en storasyster. Det spelar ingen roll att vi säger att han heter Alf. Det måste vara en syster eftersom han har så långt hår.

Nej det här är inget könsrollstyck. Alla får ha hur långt och kort hår dom vill. Det är bara min allmänan förundran över männsikors val.

19 kommentarer:

Minna sa...

Nostalgiska 70-talistföräldrar som älskar Bröderna Lejonhjärta och Vita stenen och sånt.

Linda K sa...

minna: exakt bröderna lejonhjärta!

jag vill här passa på att säga att jag ÄLSKAR jacks "modeslinga" :D

Frida sa...

själv har jag alltid funderat på hur föräldrar till små, små pojkar tänker när de tar fram trimmern och klipper av deras guldlockar innan de ens fyllt ett. det funderar jag på.

Pia Wester sa...

Min lilla långhåriga systerson blir kallad "flicka" rätt ofta ;-) Men på nåt sätt tycker jag ändå att ett långt svall är bättre än dessa pott-frisyrer som många småkillar tvingas på....med en knivskarp kant från luggen och runt hela huvudet. Det är nog det absolut fulaste jag vet (ber om ursäkt till de föräldrar som väljer att låta klippa sina barn så....).

Livet runt 30...5 sa...

Och har man begåvats med kycklingfjun på hjässan som min son (ett garanterat fadersarv) så är valet enkelt - av med det (trots att fadern drömmer nostalgiska grungedrömmar om ett stripigt alterego som Curt Cobain).

No-one sa...

Jag har undrat och tycker precis likadant! Vad handlar det om?

Dorisettan sa...

Jag är ju mamma till en av dessa gossar (8 år) med långt hår. Det är tjockt, blankt och nästan vitt och superfint!
Han har alltid velat ha sitt hår långt men förra sommaren fick han ett ryck och klippte kort. Det gillade han inte! Långt skulle det vara. Klippt i nån slags frisyr ändå.
Jag bara ÄLSKAR det där med att han har en tydlig idé och känsla för hur han vill se ut för att trivas och för vad han gillar! Love it!

Linda K sa...

frida: det beror kanske på hur flygigt och tunt det är? sött med frisyr på små? :)

ffp: ha ha, håller med. den är inte bättre den :D

livet runt 30...5: :)

alexia: mer om föräldrar än om barnet gissar jag...

dorisettan: men det är ju underbart när han själv väljer att ha så. huvudsaken att ungen själv gillar det :)

Sanna sa...

Oj, lite konservativa tankar så här på morgonkvisten minsann ...

Lovisa sa...

Sanna: Själv tycker jag att det är konservativt att subtilt dissa andra tjejer med en pik istället för att rakt ut säga vad man tycker.

Linda K sa...

sanna: inte alls, bara funderingar över hur olika vi är :)

lovisa: vi får hoppas att hon skrev det med glimten i ögat :)

cruella sa...

Well, det är väl ett hårmode som andra. Kanske är Montazamis lillgrabb som sätter trenden;-)

Jag håller med om att den där snudd på Hitler-Jugend-frillan med skarp kant och sidlugg är värre.

hallinbloggar sa...

En annan frisyr som jag inte tycker är något vidare är när alla killar i familjen inkl. pappan har rakat 1 mm. Kan förstå om pappan är tunnhårig...men barnen?!

Linda K sa...

cruella: ånä, så har det varit läääänge :P

hallinbloggar: ha ha, så har mina haft. på sommaren. bonussonen får jag fortfarande raka med jämna mellanrum, han blir så fin så. sonens hår har fått växa lite mer nu, men tidigare var det kort delvis för att undvika löss på dagis :D

Annakarin sa...

Jag har en treåring som jag med jämna mellanrum försöker övertala att vi ska klippa av det långa, med korskruvar i nacken. Han vägrar stenhårt. "De coolt, jag ha långt hår som du mamma!" Och eftersom jag valt att välja mina krig får han ha långt hår. Däremot tror jag att en av dagmammorna är av en annan åsikt som tvingade honom ha tofsar häromdagen med förevändningen att det går löss...

Sanna sa...

Å ja, det är väl knappast första gången en subtil pik gör entré på den här bloggen?? Jag tycker att det är högt i tak här och Linda verkar hantera annorlunda åsikter med gott mod. Men det var med glimten i ögat jag skrev det och inte alls meningen att någon skulle ta illa upp. Men om det är fritt fram för andra åsikter så tycker jag att det är liiite lite anno 1942 att ställa sig oförstående över föräldrars påverkan över sitt barn frisyr eller klädval. Gällande konservatismen hänvisar jag till just det faktum att det var långt hår på pojkar som kritiken gällde. Men jag är ju sån som gillar kort hår på tjejer med ;-)

Jenny sa...

Det är ju fantastiskt fint med små killar med långt hår (om håret är av schysst kvalitet)! Precis som det är fint när småtjejer har det. Och schysst att de lär sig att alla ser olika ut, att det inte måste vara en tjej för att håret är långt. Min 7-åring har haft både långt och kort och gillat båda. Han fick bestämma själv när han skulle spara ut det och när han skulle klippa av det. Man väljer ju som sagt kläder till dem utan större påverkan från dem själva när de är små och då väljer man ju det man gillar, är väl samma med frisyr?

Hanna sa...

Oj, jag tycker verkligen inte att det spelar någon roll alls, bara man inte går emot barnets uttryckta önskan. Min son har haft både det ena och det andra. Den som förfasar sig mest är mormor. Vi andra är glada o nöjda hela tiden.

Linda K sa...

annakarin: klart han ska få välja själv! jag är övertygad om att han är finfin. det är mer det där tydligt föräldravalda stylade jag kan känna lite obehag inför :)

sanna: jag tar gladerligen emot oliktänkande och -tyckande. och tar inte illa upp :)

jenny : visst ska man välja själv! jag vädrar bara mitt eget tyck i frågan :)

hanna: det är huvudsaken, mormor får väl vänja sig :)