torsdag, augusti 23

Rasistisk Tintin?

Läste en artikel i SvD i morse som vi diskuterade livligt vid morgonfikat. Den om att Tintin anmäls för hets mot folkgrupp. Afrosvenskarnas riksförbund kräver att albumet Tintin i Kongo tas bort från svenska bibliotek och bokhandlar, eftersom delar av innehållet kan uppfattas som rasistiskt.

Det är jättesvårt att säga rakt ja eller nej till sånt här. Men jag tycker ändå att det är fel att plocka bort Tintin i Kongo. Då kan vi börja ställa undan all möjlig litteratur som är förnedrande för alla möjliga grupper på ett eller annat sätt, och sen har vi ingen litteratur kvar alls. Jag älskade Tintin när jag var liten och hade aldrig en tanke på att innehållet skulle vara rasistiskt.

Läs hela artiken i kulturdelen i Svenskan, den var riktigt intressant.

UPDATE: Här kan ni läsa en annas bloggares tyck!

19 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är också kluven till det där. När jag var liten hade vi diskussioner kring Barbie. Jag ville ha och mamma tyckte att hon var förnedrande för kvinnor. Barn tänker inte på sånt, jag tyckte (och tycker fortfarande) att Barbie är underbar. Precis som jag älskade att sitta på bibblan och läsa Tintin, Johan o Pellevin och de andra serieböckerna som man aldrig fick för de var så dyra. Då är boken "Nu ska vi sjunga" värre ;)

Anonym sa...

Det heter chokladboll och inte negerboll.

Det jag menar är att om u-ländernas befolkning efter århundraden av förtryck äntligen kommer till tals så ska vi andra lyssna och acceptera deras önskningar om att sluta använda vissa nedvärderande uttryck och förhållningssätt. Detta gäller också litteratur och annan konst. Visst är det hemskt med censur, men vi får aldrig bli så förnäma att vi väljer att sitta kvar på våra höga hästar.

Linda K sa...

hedgehog: och om man utrotar allt man kommer på är fel blir de tju också himla konstigt. alltid rä det nån som tar illa upp för nåt. go barbie! :D

tomas: håller inte helt med dig. visst ska man acceptera varandra och ta hänsyn. men ska man börja radera det som inte stämmer längre för att tiderna förändras då har vi ju ingen historia kvar till slut.

Anonym sa...

Det är mycket större än acceptans och hänsyn. Det handlar om förtryck, slaveri, folkmord. Och skuld. Vår skuld. Vi som levt upp i en skyddad verkstad och på fullaste allvar kan kasta ur oss repliker som "Det har ju alltid hetat negerboll".

Lillie plein damour sa...

Men i Sverige kan man ju inte ens sjunga nationalsângen för att bli klassad skinhead och rasist.
Var stolta över ert land!
Jag tycker att svenskarna i bland diskuterar allt, chokladboll lâter ju finare än negerboll sâ varför inte bara säga chokladboll.
Indierboll lâter ju ocksâ kanske bra!
Jag tror att svenskarna är rädda för att blanda sig med annan kultur. Här är det stor kultutblandning och det är lättare att leva som färgad.

Anonym sa...

Jag tycker att vi självklart inte ska ta bort Tintin i Kongo från biblioteken. Det vore censur! Däremot är det inte just detta seriealbum vi i första hand ska rekommendera till en Tintin-insnöad mellanstadieunge. Utveckar detta mer på min egen blogg http://bibliobuster.wordpress.com

Linda K sa...

tomas: det får stå för dej, så ser inte jag på det.

lillie: klokt sagt tycker jag :)

anna-stina: kikar in!

stationsvakt@gmail.com sa...

A L L A är karikatyrer i Tintin. Massor med folkgrupper som har funnits i serien genom åren skulle kunna känna sig kränkta. Även europeer. Dumt av Afrosvenskarna det här.

Linda K sa...

johnny: dom här ju rätt att tycka, men dom kan nog inte förvänta sig att tintin läggs ner för det :)

Anonym sa...

Håller med Tomas helt och hållet. Varför envist hålla kvar vid sådant som uppenbarligen kränker människor?

Anonym sa...

Detta är ju ett skämt, yterligare ett Nogger black påhitt av några som plötsligt måste motivera sin egen bidragstilldelning!

Att hålla på och censurera historien bakåt är bara otroligt korkat, självklart har det begåts massor av fel och orätter men hur skall de som växer upp nu kunna undvika att göra samma fel igen om vi däljer och förvanskar historien aftonbladet style?

Satsa på upplysning istället, behåll alla tintinalbumen men blada i en extra sida som förklarar hur världen såg ut på 30-talet när serien skapades och vad vi kan lära av det idag.

Anonym sa...

men nu vet vi ju bättre. Världen och historien går ju knappast under utan ett Tintin-album? Varför är vår historia och vår världsuppfattning alltid viktigare än deras?

Så vår vita kultur ska alltid stå över andra människors värde?

Linda K sa...

johanna: det finns alltid nåt som kränker någon, menar jag.

dtk:; kunde inte sagt det bättre själv.

anonym: tack för din synpunkt. jag hänvisar till alla bra svar ovanför för jag orkar inte skriva samma sak om och om igen.

Anonym sa...

" Det är fult att nämna saker vid dess rätta namn."sa någon.Det är tanken bakom orden som avgör om det är fult eller inte.Säger man neger och tycker det är fult tycker man väl inte om negrer då! Kanske bojkottas Agata Chr.s "10 små negerpojkar"också!?PS Jag äälskar negerbollar

Linda K sa...

mum: ja den måste ju också bort! ;D

Anonym sa...

Jag håller med johnny lite, kommer jag på. Tintin är fullspäckat med stereotyper och det förekommer bara EN enda kvinna, den förskräckliga Castafiore. Vad är det för kvinnosyn? Men men... vi ska väl inte bannlysa Tintin för det, men det är bra att han diskuteras.

Förresten Linda, det är helt galet så mycket besök man får på sin blogg när du länkar till den! Tackar ;-)

Linda K sa...

anna-stina: jag håller med er båda. Och knäppa stereotyper finns det ju i var och varannan bok. Jag tycker vi har kvar böckerna och satsar på lite modern upplysning istället!

Vad kul att höra, tack själv för en bra blogg :D

Anonym sa...

Med tanke på att jag har en "person med mörkare hudfärg" i familjen så har jag några kommentarer.

Han (=den mörke) säger glatt negerbollar ("jag är neger och då får jag säga negerbollar" är ett citat från honom) och han kallar mig svartskalle för att jag har mörkt hår på skallen och själv kallar han sig "negerflintis". Jag däremot säger chokladbollar och säger bara "hörru negern" när vi är ensamma. Andra skulle nog kunna ta mer illa upp för hans räkning än vad han själv gör...

Jag tycker man ska se Tintin som en bok från en tid då det inte var konstigt att se världen på det sättet. När jag växte upp var det Kitty och Fem-böckerna som var farliga, och det skulle väl man inte tycka idag?

Linda K sa...

ewa: mycket kloka ord och intressant att höra! :)