torsdag, juli 18

Sporre

Nu har jag fått det bekräftat läkarledes. Jag har en hälsporre. I hälen, uppenbarligen.

Jag har fått höra diverse erfarenheter om att det är eländes elände, att man inte får ha såna eller såna skor, att man inte kan motionera, att det tar år att bli av med, bla bla bla. Min läkare var mycket mer positiv. Det kommer att gå över, det kan ta upp till ett par månader men det går över. Här några tabletter om du har ont, och så kan du köpa ett inlägg. Motionera javisst men ta det lugnt om du känner att du får ont av det.

Jag är med andra ord vid ganska gott mod. Pratade med min far i telefon och vi konstaterade att jag börjar bli gammal.

- Och det är ändå bara början... sa min far. Amen.

Där sitter den, sporren.

11 kommentarer:

 1. Gå och få stötvågsbehandling. Det tog bort min hälsporre på några veckor i stället för att det ska ta ett år eller mer!

  SvaraRadera
 2. helena s: oj hur gör man det?

  SvaraRadera
 3. helena igen: jaha nu läste jag på. kan nog vara nåt, tack för tips!

  SvaraRadera
 4. Usch ja, det där har man som f.d. elitlöpare haft ett par gånger, första gången var för 20 år sen och då höll det i sig i 2-3 månader, andra gången var nu i vintras men då försvann det efter c:a en månad så visst går det över bara man agerar någorlunda rätt.

  Undvik främst att belasta hälen alltför mycket, vilket man gör genom att inte ha hårda alltför platta skor, utan gärna skor som är lätt upphöjda baktill.
  Därmed inte sagt att du ska gå i höga klackar men kanske däremot något inlägg baktill men det här har säkert läkaren redan berättat :-)

  SvaraRadera
 5. pelle: ok jag kör på inlägg! och inte så mycket klackar... :S

  SvaraRadera
 6. Du kan alltid köra med både och men kanske inte över 10 cm ;-)

  SvaraRadera
 7. pelle: ska göra mitt bästa :)

  SvaraRadera
 8. Och kör omvända tåhävningar, dvs stå på ett trappsteg och gör tåhävning "nedåt" istället (dvs håll emot på nervägen, pressa inte uppåt däremot). Funkade jättebra för mig!
  Också bra var såna här massagebollar som man kan rulla under fötterna. Såna där bollar med taggar på. Men ffa - tåhävningarna!

  SvaraRadera
 9. annika: tack för tips!

  SvaraRadera
 10. Jag kan bara rekommendera stötvågsbehandling. Gick med hälsporre i ett års tid men med stötvågsbehandlingen så gick det över och försvann helt. Har inte haft några som helst besvär av det efter och kan gå i vilka skor som helst igen. Jag var inte smällfet som Magdalena Graaf ville få det till att man fick hälsporre utan kanske mer utsatt efter att fått mitt andra barn och gått mycket.

  SvaraRadera
 11. anna s: Jag har börjat med tabletter (inflamationsdämpande och smärtstillande) och inlägg. softar med bra skor under semestern så får i se. är det fortfarande jobbigt efter det provar jag nog stötvåg! :)

  SvaraRadera