onsdag, januari 18

Legokillar och legotjejer

Jag läste just En morsas memoarers inlägg om pojk- och flicklego. Intressant. Och precis idag fick jag ett erbjudande att prova nya LEGO Friends:

Ett lego för bara tjejer, behövs det verkligen?
Ja iallafall om tjejerna själva får bestämma. Att tjejer gillar att bygga visste vi, men faktum är att 70 % av det lego som säljs i butikerna köps till killar. I vår lanseras LEGO Friends - ett lego framtaget i samarbete med tjejer. En 4-årig forskningsstudie visar att tjejer kräver mer realistiska detaljer och figurer för att emotionellt engagera sig i leken. LEGO Friends erbjuder därför bygg- och konstruktionslek med större fokus på verklighetstrogna detaljer och figurer.

Det ska bli spännande att se hur LEGO Friends ser ut. Tycker både jag, sonen och dottern.

7 kommentarer:

johanna sa...

http://thebrickblogger.com/2011/10/2012-lego-friends-pictures/

Linda K sa...

johanna: just.

skåneanna: jag vet inte vad som ligger till grund. jag tycker inte det är en så stor grej, man skaffar väl det lego man tycker passar. jag hade nog tyckt det var kul med "tjejlego" när jag var liten :)

Linda K sa...

skåneanna: ;)

Malin sa...

Om man säger såhär då: De satser som innehåller tex hästar och stall, och som appellerar på mitt barn i åttaårsåldern - är inte alls så konstruktionsmässigt avancerade som brandstationer och annat. Medan riktiga stall är super high-tech med automatiska mockningsband och allt. Kom igen, LEGO!

cruella sa...

Inte så stor grej? Den stora poängen med lego var konstruktionsglädjen, den egna fantasin. Det var byggklossar helt enkelt. Tjejlegot upplever jag som mycket mer färdigstöpt, obetydlig skillnad från Playmobile. Åtminstone för tio år sedan när min egen dotter var i småprylåldern. Hon begrep aldrig poängen med att det var just lego. De mer universella byggsatserna vi redan hade (indianby bland annat och så massor med små fordon med gubbar) kunde man skapa hela världar med på ett helt annat sätt. Lego Barbiekatten brukade i och för sig få vara med...

cruella sa...

Kollade in på Lego Friendssidan. Från Legos synvinkel begriper jag ju att de vill kapa åt sig marknadsandelar, men som förälder skulle jag faktiskt inte befatta mig. Jag är purist.

Linda K sa...

malin och cruella: jag respekterar ert tyck men har själv inte upplevt det som något problem. mina barn leker med allt möjligt lego, oavsett kön. om det nu kommer ett tjejigt lego är det ok tycker jag, och nej det är ingen jättegrej för mig.