söndag, oktober 3

Fråga kolon

Kardemumma, hur sjutton ser kardemumma ut? Jag föreställer mig nåt brunt... Och framför allt, har vi det hemma?

8 kommentarer:

  1. Kardemumma är väldigt gott att ha i scones och är ett måste hemma. fast, ähm... nej, jag vet inte hur det ser ut.

    SvaraRadera
  2. det är små brunaktiga korn. Som govmalen peppar typ fast annan färg.

    SvaraRadera
  3. Jag brukar inte hinna se kardemumman innan bullen är uppäten.

    SvaraRadera
  4. misse: ah, jag är inte ensam! :D

    b-m: i kryddburk alltså?

    janne: ingen hjälp där alltså...

    SvaraRadera
  5. Mja här i Finland kommer de i smala "rör", mycket märkligt egentligen men tänk mycket lång och smal kryddburk :). Hur kardemumman paketeras i Sverige har jag ingen aning om....

    SvaraRadera
  6. Kardemumma är en kärna som finns som hel (bra att ha tex när man gör egen glögg), grovmalen (som någon beskriver ovan) eller mald, vilket antagligen är det du är ute efter. Används med fördel vid bullbak eller testa att blanda lite i kaffet när du brygger (lägg det i filtret alltså, inte i koppen). Santa Maria har i burk eller påse, finns överallt.
    /Sofia

    SvaraRadera
  7. Och ja, det är ett brunaktigt pulver i mald form. När jag ändå är igång kan jag berätta att det växer på ungefär samma ställen där kaffe växer, dvs gärna lite höjd över havet. Guatemala är en stor exportör av kardemumma och arabvärlden är det område där jag tror att det konsumeras mest. Gott i matlagning, som vissa köttgrytor, men det kanske är lite överkurs för dig ;)
    /Sofia igen

    SvaraRadera
  8. båda: tack för dessa klokskaper!

    SvaraRadera